Бензину прогнозують подорожчання у березні

28 лютого 09:08

На ринку поки ще є український бензин, закуплений за старими цінами, але його вистачить максимум на кілька тижнів, - потім ціну встановить імпорт.

 

Експерти прогнозують подорожчання бензину у березні, при цьому вже зараз ціни на багатьох заправках Києва підскочили в середньому на 10 коп.

Основна причина - підвищення світової ціни на нафту, вона піднялася на $10 у січні і ще на $9 в лютому, досягнувши $125 за барель.

За даними консалтингової групи "А-95", ціни на всі марки нафтопродуктів у роздрібі на вихідні зросли на 6-14 коп./л. Так, бензин А-95 досяг 10,70 грн/л, а дизпаливо - 9,95 грн/л. Преміальний імпортний бензин, на якому виробники рекомендують їздити іномаркам, за два тижні піднявся у низки трейдерів на 20 коп./л - до 11,35-11,49 грн/л. В інших великих мережах ціни на АЗС поки не змінилися.

За словами замдиректора НТЦ «Психея» Геннадія Рябцева, трейдери вважають, що «преміум» куплять за будь-якої вартості, і вже у березні ціна на нього може досягти 12 грн/л. «Гранична ціна звичайного А-95 може збільшитися за місяць максимум до 11,30 грн/л, але це навряд чи, тому що впаде попит, тому, реальніше за все, що буде повільне підвищення за місяць на 30 коп./л», - вважає він.

Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко каже, що на ринку ще є український бензин, закуплений за старими цінами, але його вистачить максимум на кілька тижнів, а потім ціну встановить імпорт: «Через зупинку Лисичанського НПЗ немає стримуючого фактору, - тому ціна звичайного А-95 11 грн/л і вище до кінця березня цілком реальна». !zn

Читайте також:

Ціни на бензин за рік зросли майже на третину. Багато в чому - завдяки «Лівелі»

Ціни на паливо змусили українців у 2011 році істотно знизити його споживання

Колесніков і Бойко намагаються за рахунок автомобілістів вирішити всі свої проблеми