Банкіри: Обмеження споживчого кредитування курсові ризики не знизить

23 липня 23:05

Скорочення споживчого кредитування не здатне принципово змінити ситуацію з дефіцитом торгового балансу.

 

Скорочення споживчого кредитування не здатне принципово змінити ситуацію з дефіцитом торгового балансу.

Таку думку висловили банкіри під час круглого столу «Чому економіці досі бракує кредитів?», який організувала ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

За словами старшого радника «Альфа-Банку», члена ради НБУ Романа Шпека, стан торгового балансу України дійсно є загрозливим (за підсумками року від’ємне сальдо може бути на рівні 5% ВВП). При цьому експерт підкреслив, що насправді не так багато імпортних споживчих товарів купується в кредит. Банкір вважає, що запропоноване Нацбанком підвищення регулятивних вимог до банків для обмеження споживчого кредитування не зможе захистити економіку від зовнішньоторговельних дисбалансів, враховуючи обсяги тіньового сектору, «сірий» імпорт. На думку Р.Шпека для цього доцільніше більше уваги зосередити на підтримці експорту, збільшенні імпортозаміщувального виробництва та стимулюванні іноземних інвестицій.

Натомість голова правління «Правекс-Банку» Сергій Наумов зауважив, що наразі спостерігається намагання регулятора «вирішити системні проблеми економіки за рахунок окремо взятої індустрії». За його словами, такий крок подібний до того, що вже робився під час кризи, коли за рахунок зміни формули валютної позиції регулятор змусив банки продати валюту, щоб наситити ринок. Як наслідок, банки «далеко і глибоко» увійшли в коротку позицію, що призвело на сьогодні до формування в них валютних ризиків.

За словами ж глави спостережної ради Platinum BankЮрія Блащука, більш продуктивним варіантом вирішення макроекономічних проблем могла б бути регламентація роботи банків в цьому сегменті. Наприклад, можна було б ввести вимоги щодо відношення заробітку людини до кредиту, що оформлюється, або й усієї заборгованості, яка в неї є, щодо першого внеску і т.д. За словами фінансиста, потенційні обмеження щодо споживчого кредитування якщо і вплинуть на торговий баланс, то мінімально. «Можемо втратити більше, в т.ч. поступлення по фінансовому рахунку. Ці всі економії будуть незначні або взагалі буде нівельовані», - спрогнозував Ю.Блащук.

Вирішення проблеми дефіциту торгового балансу через обмеження споживчого кредитування екс-заступник глави Нацбанку Олександр Савченко назвав неприродним методом і навіть ноу-хау НБУ. «Нацбанк вже займається промислово-індустріальною політикою. Це не його функція. Нацбанк не має вирішувати, куди направляти кредити. Це функція уряду», - наголосив експерт. На думку О. Савченка, якщо є потреба вирішити питання дефіциту торгового балансу, то потрібно використовувати курсові механізми, власне – плаваючий обмінний курс.

«У нас обмінний курс не відповідає його ринковій природі. Значить Україна не посідає відповідне місце в міжнародному поділі праці. Ті галузі, які б були ефективні при ринковому курсі, занепадають. А ми стимулюємо розвивати те, що в нас в принципі не може бути», - зазначив О.Савченко.