Банкір: Закон про захист прав кредиторів може й не запрацювати

23 липня 22:56

Закон №7351 щодо захисту прав кредиторів та споживачів фінпослуг, прийнятий в цілому Верховною Радою, може й не запрацювати через корупцію в судах, непрозору роботу виконавчої служби та нотаріальних органів.

 

Таку думку висловивстарший радник «Альфа-Банку», член ради НБУ Роман Шпек під час круглого столу «Чому економіці досі бракує кредитів?», який організувала ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Чи вірите ви в те, що при такій судовій практиці ми кредитуватимемо будівництво й іпотеку? Проблема не в ресурсах, а в довірі, передбачуваності дій влади <…> Ми вдячні і депутатам, і Нацбанку за Закон №7351. Але якщо практика його виконання залишиться такою ж, як і попередніх законів, то нічого в економіці не зміниться», - наголосив банкір.

За словами Р.Шпека, відновленню активного кредитування реального сектору наразі також заважає незавершеність структурних реформ в економіці; висока енергозатратність виробництва; низька продуктивність праці; наявність великої кількості збиткових підприємств (40%); неможливість наданням держпідприємствами у заставу свого майна; закредитованість багатьох позичальників; вимивання з обігу підприємств коштів через неповернення державою ПДВ, дочасне стягнення податку на прибуток.