Банкір: Урядовці самі провокують нестабільність на фінансовому ринку

25 березня 10:01

Заява Азарова про можливу реструктуризацію боргу МВФ негативно сприймається власниками облігацій українського уряду. «Думайте, що говорите», - радять банкіри.

 

Представники усіх органів державної влади мають більш відповідально вести інформаційну політику в фінансовому секторі. Бо її непродуманість знижує довіру до системи. Таку думку висловив старший радник «Альфа-Банку» Роман Шпек на круглому столі «Валютизація чи дедоларизація: куди рухається українська фінансова система?», який 20 березня провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Я б на місці того власника цінних паперів після заяви прем’єр-міністра України (про рефінансування кредиту МВФ) прибіг би і попросив достроково погасити. Думайте, що говорите. Спочатку говорите, потім думаєте, як пояснити, що у нас все добре», - зауважив фінансист.

Шпек висловив кілька застережень й до інформаційної політики Нацбанку. На думку банкіра, регулятор має не просто давати «сухі» прогнози, але й озвучувати аргументи, чому він думає так, а не інакше.

«Не можна говорити, що буде тільки так, через те, що воно буде. Давайте трошки далі йти… Більшість аналітиків схиляється, що стан торгівельного балансу буде від’ємний - 13-14 млрд. доларів. Офіційні прогнози говорять, що він буде 9,7 млрд. - такий, як і в минулому році. Мені, як платнику податків, важливо зрозуміти, за рахунок чого буде такий стан платіжного балансу, як в минулому році, коли ціни на газ зовсім інші. Можна пояснити: скорочення енергоспоживання, зменшення імпорту і т.п. Ви повинні розуміти, що вас слухають люди розумні. І якщо ваші аргументи будуть такі, як для розумних людей, тоді буде більше довіри», - зазначив банкір.

«Я читаю багато різних видань. Спочатку я читаю, що золотовалютні резерви скоротилися. І через два дні читаю роз’яснення Національного банку, що вони скоротилися, але там є зміна ціни на золото, зміна курсу євро до долара і тільки незначна частина за рахунок інтервенції. А ви не можете перші дати інформацію вашу, щоб оту панічну інформацію, що резерви скорочуються, народ не сприймав?» - запитує експерт. !zn

Читайте також:

Україна попросить МВФ рефінансувати старий борг новим кредитом

МВФ вимагатиме від України пояснень щодо обіцянок підвищити зарплати й пенсії

Україна почала віддавати кредити МВФ

МВФ: Вдалі газові переговори з РФ не знімають питання підвищення тарифів для населення