Банкір: Пасивне кредитування – плата за курсову та цінову стабільність

04 березня 12:46

Cтабільність національної грошової одиниці насторожує населення, зазначають банкіри.

 

Жорстка монетарна політика, яка спрямована на підтримку курсової та цінової стабільності, змушує банки підвищувати ставки за гривневими депозитам. Що зрештою робить малодоступними кредити для економіки – через їх дорожнечу.

Таку думку висловив голова правління «Правекс-банку» Сергій Наумов під час круглого столу «Банківська система у 2012 році: перспективи та виклики».

«В Європі - інша теорія. Навіть незважаючи на загрози інфляції, там готові насичувати економіку грошима для того, щоб вона хоч якось розвивалася», - зазначив банкір.

За словами ж голови правління «Брокбізнесбанку» Олександра Морозова, тривала стабільність національної грошової одиниці насторожує населення. «Якщо курс утримується, як це було раніше, то люди остерігатимуться несподіваних змін. Тим більше, що ця тема дуже часто підігрівається ЗМІ, особливо останнім часом, але з недостатньою поки аргументацією», - зауважив фінансист.

На думку Морозова, скасування гарантій Фонду гарантування вкладів за доларовими депозитами, а також заборона виплачувати відсотки за валютними вкладами у валюті спонукало б ринок більш активно використовувати гривню. !zn

Читайте также:

Банкир: Спрос на валюту уменьшается

Банкир: Население покупает доллары, потому что не доверяет правительству