Банки змушені фінансувати перекредитовані підприємства

18 грудня 11:03

Якщо банки припинять фінансувати перекредитованих корпоративних позичальників, ті можуть збанкрутувати. Тому щоб не втратити вже видані кошти, кредитори змушені підживлювати переобтяжених боргами позичальників.

 

Про це розповів голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькин під час круглого столу «Демпінг на депозитному ринку: які додаткові ризики для системи та вкладників означає хвиля підвищення відсоткових ставок?», проведеного за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

За словами банкіра, умовою підтримки закредитованих позичальників є поступове скорочення їх кредитного портфелю. Водночас Б.Тимонькин зауважив, що високе боргове навантаження на рівні навіть 90% від балансу може бути прийнятним для підприємств з окремих галузей економіки, враховуючи специфіку їх бізнесу (наприклад, для оптової торгівлі). «Якщо ж це машинобудівне підприємство, то це абсолютно ненормально», - зазначив фінансист.

На думку директора департаменту ризиків «Ощадбанку» Олександра Кас’яненка, потенційно привабливими секторами для кредитування наразі є енергетика та будівництво. Заступник же голови правління «Ерсте Банку» Світлана Черкай додала, що банки «від безвиході» змушені сьогодні кредитувати в т.ч. мікробізнес, приватних підприємців, попри їх непрозорість.