Банки виграли суд у НБУ

14 сiчня 12:26

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Національного банку України (НБУ), яким регулятор підвищив вимоги до регулятивного капіталу невеликих банків і обмежив їхню роботу щодо залучення депозитів від населення. Відповідне рішення було прийнято на засіданні суду у вівторок, 7 грудня.

 

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Національного банку України (НБУ), яким регулятор підвищив вимоги до регулятивного капіталу невеликих банків і обмежив їхню роботу щодо залучення депозитів від населення. Відповідне рішення було прийнято на засіданні суду у вівторок, 7 грудня.

Зокрема, суд ухвалив у повному обсязі задовольнити вимоги комерційних банків про визнання незаконними та нечинними деяких положень постанови НБУ № 273 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

Водночас, представники НБУ зможуть подати апеляцію, і тільки за її підсумками обмеження на залучення депозитів при невиконанні нових вимог до капіталу можуть бути офіційно зняті.

Нагадаємо, позовну заяву групи комерційних банків було підготовлено та подано з ініціативи Асоціації українських банків (АУБ), оскільки окремі положення згаданої постанови, на думку асоціації, порушували права середніх і малих банків України.

Як повідомлялося раніше, влітку Нацбанк видав постанову №273 від 9 червня, якою зобов'язав збільшити мінімальний регулятивний капітал банків до 120 млн грн вже з 1 січня 2012 року. Банкам, які не виконують цю вимогу, буде заборонено залучати депозити фізосіб понад обсяг, зафіксованоий на момент набрання чинності даної постанови.

У ході засідання суд уточнив у представників НБУ, чому обмеження, пов'язані з розміром регулятивного капіталу банків, діють вже із 17 липня 2010 року, хоча, відповідно до зазначеної постанови, вони повинні діяти лише з 1 січня 2012 року. Окрім того, суд уточнив, чому про набуття чинності відповідних обмежень не було повідомлено за місяць, а лише за кілька днів.

Що ж стосується необхідності обмежень на залучення депозитів у разі невиконання нових вимог до капіталу, представники НБУ відзначили, що сьогодні в декількох банків четвертої групи за класифікацією НБУ є проблеми з ліквідністю, і вони виживають тільки за рахунок підтримки Нацбанку.

Суд зазначив, що такий приклад недоречний, оскільки не можна робити висновок про всю банківську систему, спираючись на кілька банків.

Представники регулятора додали, що із 18 банків, які сьогодні знаходяться у стадії ліквідації, 13 банків - із 4 групи.

Відповідаючи на запитання, як відреагував Національни банк на рекомендацію АМКУ щодо постанови N273, представники НБУ повідомили, що отримали лист Антимонопольного комітету і мають 30 днів на те, щоб надати обгрунтовану відповідь.

Раніше в НБУ заявляли, що, незважаючи на протести дрібних банків, ні за яких обставин не мають наміру послаблювати свої вимоги до банків. «Постанову міняти ми не збираємося навіть під тиском, який здійснюється», - сказав перший заступник голови Нацбанку Сергій Арбузов.

За матеріалами: ЛІГАБізнесінформ