Банки у липні масово підвищили ставки за депозитами

02 серпня 07:09

Депозитні ставки підняли практично всі 20 головних установ, які формують індекс. Банкіри, як і раніше, пояснюють свою політику нестачею гривневих ресурсів на ринку і прогнозують подальше підвищення прибутковості за вкладами.

 

Банкіри подвоїли зусилля щодо залучення депозитів: липень став піковим місяцем підвищення банками ставок за депозитами для населення. Так, за минулий місяць середня ставка (індекс UIRD) за річними вкладами для населення в найбільших банках зросла на 0,72 пункту. Це майже вдвічі вище за попередній максимальний приріст в нинішньому році, який був зафіксований у січні - 0,39%.

В агентстві Thomson Reuters, яке розраховує індекс, повідомили, що депозитні ставки підняли практично всі 20 установ, які його формують. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", зараз найпривабливіші ставки за гривневими річними вкладами - по 23,5%, пише "Коммерсантъ-Украина".

НБУ: Вкладники повинні більш відповідально обирати банки

Банкіри, як і раніше, пояснюють свою політику нестачею гривневих ресурсів на ринку.
"НБУ планомірно скорочує фінансування за рахунок своїх коштів і стимулює банки активніше працювати з населенням, - говорить заступник голови правління банку Костянтин Лежнін. - Це правильно, тому що у всіх країнах населення є основним інвестором. Проблема в тому, що у нас поки що небагато інструментів для інвестування, в основному депозити. Обсяги вкладів фізичних осіб активно ростуть останнім часом, але підвищуються і ставки за кредитами".

Слід зазначити, що у травні населення принесло в банки національної валюти на суму 243 млн грн, проте вже в червні було вкладено більше - 2,46 млрд грн.

Підвищенням ставок банки також намагаються знизити інтерес населення до іноземної валюти.

"Попит на гривневі депозити падає. Населення почало активніше розміщувати кошти у валюті (приплив валютних депозитів випередив гривневі вклади на 457 млн грн.-ред.), яка банкам не дуже потрібна, тому що валютного кредитування немає. Щоб зробити гривню більш привабливою, ставки за нею підвищуються, - пояснює перший заступник голови правління Банку Віталій Фішер. - Крім того, зараз вартість міжбанківських кредитів, що є одним з головних джерел фінансування, зростає, що нехарактерно для літа".

Нацбанк також має намір сприяти збільшенню ліквідності на ринку. !zn

Читайте також:

Нацбанк: Обмежувати розмір депозитних ставок - неправильно

НБУ прогнозує зниження ставок за валютними депозитами