Банки отримають доступ до конфіденційних даних українців

18 вересня 06:46

Влада готова надати кредитним установам доступ до більшості державних баз даних, які допоможуть банкам краще оцінювати платоспроможність клієнтів і не допускати випадків кредитного шахрайства.

 

Влада погодилася надати кредитним установам право користуватися держреєстром.

Українські банки можуть незабаром отримати доступ до персональних даних своїх клієнтів. Так, Віктор Янукович доручив Мін'юсту, Мінфіну, Нацбанку та Нацкомфінуслуг надати кредитним установам можливість перевіряти всю інформацію про позичальників, пише Коммерсант-Украина.

Це доручення президента - реакція на прохання банкірів, але доступ до інформації отримають всі учасники ринку, в тому числі кредитні спілки та фінансові компанії.

«Банкам необхідний доступ до реєстру сплати податків, оскільки це є одним з головних показників. Буває, що банк видає кредит, а виявляється, що людина ніде офіційно не працює, не отримує зарплату і не платить податки», - повідомила генеральний директор Українського кредитно-банківського союзу (УКБС) Галина Оліфер.

У прагненні дізнатися все про клієнтів банкіри хотіли б навіть розкривати лікарську таємницю.

Юристи відзначають, що надання банкірам доступу до всіх баз даних майже неможливо.

На їхню думку інформація з держреєстрів належить до персональних даних, тому на її поширення повинен бути отриманий дозвіл особи, про яку йдеться.

Щоб убезпечити дані, в бюро кредитних історій пропонують організувати доступ до держреєстру через них.

«Банки укладають договори з бюро кредитних історій і зобов'язуються передавати інформацію тільки з письмового дозволу людини - це робиться для захисту даних громадян. У бюро легко перевірити, звідки надійшло звернення за інформацією, - відзначає голова правління "Першого всеукраїнського бюро кредитних історій" Антоніна Паламарчук. - За законом бюро має право доступу до всіх реєстрів, але Мін'юсту вигідніше продавати банкам інформацію окремо». !zn

Читайте також:

Кредитним спілкам заборонять залучати депозити

Обмеження готівкових розрахунків призведе до зростання кредитування

Найбільш злісні позичальники сидять у Верховній раді, - банкір

Українці заборгували банкам майже 190 мільярдів гривень