Банки не проти позичити уряду трохи валюти, купивши в нього ОВДП

12 грудня 10:08

Серед банків будуть охочі купувати в Мінфіну валютні ОВДП, вважає голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук.

 

Про це він заявив на засіданні Фінансового прес-клубу «Європейська фінансова лихоманка: як сприяти розвитку української економіки в умовах скорочення зовнішніх інвестицій?», організованого за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і «Дзеркала тижня. Україна».

«Банківська система ліквідна, але насправді вона ліквідна завдяки окремим банкам. Тому можливе коло покупців буде звужене, але традиційні гравці проявлять інтерес», - уточнив банкір.

Він нагадав, що ще не було жодного прикладу, коли б держава не виконала свої боргові зобов’язання, у т.ч. в 1998 році (тоді, щоправда, була реструктуризація).

В.Лавренчук наголосив, що виведення нового інструменту на ринок буде вигідним для уряду – завдяки можливості залучити ресурс на внутрішньому ринку дешевше, ніж на зовнішньому.

«Для держави сьогодні закритий ринок капіталу. За таких умов краще й дешевше взяти ресурс у власного населення, власних підприємців», – зауважив голова правління Райффайзен Банку Аваль.

Аналізуючи плани Мінфіну щодо випуску валютних ОВДП (продаватимуться за валюту), директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова зауважила, що ставлення НБУ до цього інструменту неоднозначне. З одного боку, НБУ має відстоювати перш за все інтереси гривні. З іншого, на Інститутській дають собі звіт – уряд розширює лінійку боргових продуктів, щоб полегшити виконання зовнішніх зобов’язань.