Банки торік погасили зовнішні борги на $2,6 млрд, стільки ж - позичили уряду

14 лютого 14:41

Сукупно "витік" валюти з банків у минулому році дорівнює обсягу припливу валюти від фізосіб: за рахунок погашення валютних кредитів населенням (в еквіваленті - 29 млрд грн) і зростання обсягу валютних депозитів фізосіб (на 32,7 млрд грн) в банківську систему зайшло близько 61,7 млрд грн.

 

Торік банки повернули зовнішнім кредиторам $2,6 млрд дол. і на таку ж суму придбали цінні папери уряду (ОВДП), номіновані у валюті. Також фінустанови на $2 млрд дол. збільшили залишки коштів на своїх закордонних рахунках (авуари). Тобто, в цілому близько 57,6 млрд у гривневому еквіваленті.

Сукупно зазначені суми рівні приблизному обсягу погашення валютних кредитів населенням в минулому році (в еквіваленті - 29 млрд грн) і зростання обсягу валютних депозитів фізосіб на 32,7 млрд грн (все - 61,7 млрд грн).

Про це розповів директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст під час круглого столу "Бюджет і банки: чи може держава допомогти відновити кредитування?", організованого за підтримки "Дзеркала тижня. Україна".

За даними представника Нацбанку, за останні три роки (з 1 січня 2010 року по 1 січня 2013-го) населення погасило валютні кредити перед банками на 88 млрд грн (в еквіваленті), зменшивши валютну заборгованість на 51%.

"Це позитивна динаміка, яка свідчить про те, що ризики і банківського сектору, і населення зменшуються", - підкреслив Дубихвіст.

У той же час він звернув увагу, що негативне сальдо операцій НБУ на валютному ринку в минулому році склало $7,5 млрд.

"Тобто через цей емісійний канал (валютні операції центробанку, - ред.) було вилучено 60 млрд грн. Безумовно, це свого часу викликало певну напругу на банківському ринку, але ми бачимо, що зараз на залишках на коррахунках банків 25 млрд і ми маємо ставку за овернайтом 1%. Зараз банки вже питають, коли (уряд – ред.) вже буде розміщувати гривневі (ОВДП, - ред.)", - констатував Дубихвіст.

Представник НБУ також розповів, що у січні чистий попит на валюту з боку населення (перевищення обсягу купівлі валюти у банків над її продажем) склав близько $200 млн дол. (як і в грудні). Однак відтік цього масиву валюти з банківської системи був з надлишком компенсований припливом валютних депозитів і погашення валютних кредитів ($500 млн).