Банки не будуть доповідати податковій про розрахунки своїх клієнтів на суму понад 150 тис. грн, - НБУ

31 березня 10:01

Окремої звітності для безготівкових операцій не передбачається, стверджують у Нацбанку.

 

Після введення Нацбанком обмежень на розрахунки готівкою, банки не зобов'яжуть звітувати перед податковою про проведення клієнтами-фізичними особами безготівкових операцій на суму понад 150 тис. грн.

Про це в коментарях ZN.UA повідомила заступник глави Національного банку України (НБУ) Віра Ричаківська.

"Якщо податкова захоче подивитися як проходили розрахунки (на суму понад 150 тис грн, - ред.), то вона, звичайно, може це побачити. Але банки податковій цілеспрямовано не звітують. Окремої звітності для таких операцій не передбачається", - констатувала топ-менеджер НБУ.

За словами заступника голови НБУ Віри Ричаківської, вибір центробанком суми в 150 тис. грн як верхньої планки готівкових розрахунків обумовлений тим, що так чи інакше операції понад цієї величини потрапляють під фінансовий моніторинг згідно з чинним законодавством, а його суб'єктами є не тільки банки, але й аудиторські компанії, нотаріальні контори, суб'єкти господарювання, які здійснюють великі угоди готівкою.

"Ніяких додаткових регуляторних репресивних заходів не передбачається. Тут громадяни можуть бути абсолютно спокійні. При здійсненні операцій додаткові документи (від населення, - ред.) не потрібні. Існуючі в банківській системі традиційні платіжні фінансові інструменти будуть застосовуватися і надалі", - констатує Ричаківська.

У свою чергу виконавчий директор НБУ, голова правління "Укргазбанку" Сергій Мамедов зазначає, що дійсно теоретично громадяни мають можливості обійти потенційні нормативні нововведення (про обмеження готівкових сум), наприклад, при придбанні нерухомості. Однак такий крок - занадто ризикований.

"Обійти можна завжди. Наприклад, можна замість договору купівлі-продажу написати дарчу. Але що буде тоді, коли з'явиться інша людина, і договір стане недійсним? Ви одержите рівно ту суму, за якою провели розрахунок. Тому я нікому не рекомендую проводити операції "в обхід". По-перше, це невигідно, а по-друге, небезпечно", - зазначив Мамедов.

Нагадаємо, що на початку березня НБУ ініціював обговорення проекту постанови "Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку". У документі передбачено встановлення граничної суми готівкового розрахунку фізособи з підприємством протягом одного дня за товари (роботи, послуги) за одним або кількома платіжними документами в розмірі 150 тис. грн. Такий же ліміт передбачений для готівкових розрахунків між фізособами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню. Контролювати виконання вимоги будуть податківці (Міндоходів). !zn

Читайте також:

США вводять "антивідмивні" норми для віртуальних грошей

Янукович схвалив поступовий перехід України на безготівкові розрахунки

Вже через кілька років в інтернет може перейти половина банківських клієнтів