Банкам доведеться розщедритися заради ініціативи уряду

19 лютого 00:38

Уряд змусить банки витратитися заради залучення коштів населення.

 

Налагодження системи продажу населенню урядових облігацій через регіональні мережі банків потребуватиме для фінустанов чималих витрат.

Про це йшлося під час засідання Фінансового прес-клубу «Валютні облігації для населення: переваги та недоліки запропонованих інструментів», який провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Зокрема голова правління банку «Фінанси та кредит» Володимир Хливнюк, назвавши ініціативу правильною та своєчасною, в той же час звернув увагу на цілу низку організаційних питань, які потребуватимуть попереднього вирішення:. «Кожне відділення я буду змушений зареєструвати в Держкомісії з цінних паперів як торговця цінними паперами. Я зобов'язаний навчити хоча б одного співробітника у відділенні в Держкомісії з цінних паперів і він повинен отримати сертифікат. Потім я повинний купити програмне забезпечення на кожне відділення».

Згідно з розрахунками директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галини Пахачук, цей комплекс заходів коштуватиме близько 20 тис. грн для одного банківського відділення. Враховуючи ж поточний рівень комісій банків, витрати можуть окупитися за рік при обсягу розміщення цінних паперів на 50 млн грн.

«У цьому випадку ми не можемо перекласти частину витрат на держателя рахунку цінних паперів, тому що це нове для фізичної особи», - підкреслила представниця Мінфіну. !zn

Читайте також

Уряд і банки продаватимуть валютні облігації населенню

Банки не будуть брати з населення великі комісійні при продажу валютних ОВДП

Хорошковський перейме фінансовий досвід Тимошенко

Мінфіну вдалося позичити тільки шосту частину від продажу валютних ОВДП