Банкам доведеться позбутися від "кредитної" залежності

21 травня 08:22

 

Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловив голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

За словами банкіра, зараз доходи від кредитування у більшості банків становлять близько 80% валової виручки, тоді як комісійні доходи і прибуток від супутніх кредитуванню послуг - не більше 20%. При цьому, наприклад, європейські банки з цією проблемою не зіштовхуються, оскільки там доходи від кредитної діяльності не перевищують і 25% валової виручки.
«Висновок очевидний: вітчизняним банкам теж доведеться почати активно працювати над розвитком як існуючих, так і нових продуктів і послуг, які могли б розширити їх дохідну базу», - упевнений Д. Гриджук.
Зокрема це можуть бути класичні кредитні лінії, факторинг, акредитиви та гарантії, довірче управління грішми клієнтів (але для цього потрібен спеціальний закон), VIP-банкінг, супровід і здійснення клієнтських операцій з цінними паперами, залучення фінансування та підтримка startup-проектів у малому і середньому бізнесі.
«Причому збільшення кількості супутніх операцій не підвищує ризики банківської системи, оскільки більшість таких послуг виявляються за дорученням і за гроші клієнта», - підкреслює банкір.
Повний текст інтерв'ю Юрія Сколотяного з головою правління банку «Хрещатик» Дмитром Гриджуком читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».