Азербайджан і Туреччина домовилися про будівництво нового газопроводу в Європу

27 червня 07:58

Будівництво газопроводу, який повинен стати основою одного з найбільш пріоритетних проектів Євросоюзу в енергетичному секторі, планується почати в кінці 2013 або на початку 2014 року. Початок роботи газопроводу в обхід Росії заплановано на 2017 рік.

 

Азербайджан і Туреччина у вівторок, 26 червня, в Анкарі підписали двосторонню угоду щодо реалізації проекту Трансанатолійского газопроводу (TANAP).

Документ був підписаний президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і прем'єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом. У церемонії підписання угоди про проекті взяли участь також високопоставлені особи енергетичного сектору двох країн.

Будівництво газопроводу планується почати в кінці 2013 або на початку 2014 року. Початок роботи газопроводу заплановано на 2017 рік.

Відзначимо, що раніше Україна заявила про своє бажання приєднатися до будівництва цього газопроводу. За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, мається на увазі не тільки фінансова участь, але і можливість постачати труби українського виробництва та компресорні станції.

Газова шахівниця Євразії: чи знайдеться місце Україні?

Нагадаємо, Азербайджан і Туреччина в листопаді 2011 року підписали меморандум про взаєморозуміння зі створення консорціуму, що будуватиме газопровід Trans Anadolu (TANAP). Він протягнеться зі сходу на захід Туреччини до кордону з Болгарією або Грецією і стане складовою частиною проекту «Південний газовий коридор». По ньому передбачається транспортувати на європейський ринок газ із різних джерел, перш за все, з азербайджанського газоконденсатного родовища «Шах Деніз» на Каспії.

Протяжність трубопроводу становить дві тис. км, первісна пропускна здатність - 16 млрд. куб. м на рік з можливістю розширення. Близько 6 млрд куб. м будуть доставлятися до Туреччини, а решта - в Європу.

Вартість газопроводу буде визначатися компанією SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану, ДНКАР) і може бути близька до раніше озвучених цифр в $5 млрд. Будівництво газопроводу TANAP необхідне для експорту здебільшого з 50 млрд куб. м газу, які Азербайджан має намір видобувати до 2025 року.

Учасники проекту планують вирішити всі питання щодо цього газопроводу в 2012 році і почати будівництво, щоб проект був зданий до кінця 2017 року, коли почнеться реалізація другої стадії розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз".

Засновниками консорціуму будуть SOCAR, турецький державний трубопровідний оператор Botas і турецька нафтова компанія Turkiye Petrolleri AO. Надалі до консорціуму зможуть приєднатися й інші міжнародні нафтогазові компанії.

В даний час 20%-ва частка у TANAP належить турецькій BOTAS, SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану) належать 80%. Азербайджанські ЗМІ у березні-2012 навели висловлювання турецького чиновника, який зазначив, що Туреччина хоче збільшити свою частку у TANAP на 50%, проте офіційного підтвердження поки не було.

Газопровід повинен стати основою "Південного газового коридору". Консорціум розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз" (обсяг запасів в 1,2 трлн куб. м) розглядає можливі маршрути експорту газу в Європу. Зокрема, вивчаються маршрути "Південного газового коридору".

"Південний газовий коридор" є одним з пріоритетних для Євросоюзу енергетичних проектів. Він покликаний диверсифікувати маршрути і джерела енергопостачань і тим самим збільшити енергетичну безпеку ЄС. До проектів "Південного газового коридору" належать газопровід Nabucco, Трансадріатичний газопровід (TAP), ITGI (газопровід Туреччина-Греція-Італія). !zn

Читайте також:

Україна хоче будувати газопроводи і добувати газ у Туркменістані

Україна намагається заблокувати будівництво Росією обхідного газопроводу

Україна домовляється з Туреччиною про поставки газу за новим маршрутом