Азаров змусить Коломойського і Ахметова поділитися своїми надприбутками з українцями

01 лютого 10:24

Глава уряду незадоволений несправедливим перерозподілом надвисоких доходів в інтересах суспільства.

 

Прем’єр-міністр України Микола Азаров визнав, що в країні актуальною та наболілою залишається проблема справедливої оплати праці і перерозподілу доходів олігархів, зокрема від користування національним багатством – надрами, і таку ситуацію потрібно міняти.

Про це він розповів у своїй вступній промові на сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів у середу, 1 лютого.

«…Хочу повернутися до теми справедливої оплати праці… Для чого це треба? Якщо просто: щоб люди більше заробляли і витрачали свої гроші на придбання недорогих і якісних вітчизняних товарів, на інвестиції в житло в Україні, на освіту своїх дітей, на своє здоров’я і відпочинок», - сказав він.

М.Азаров підкреслив, що ця проблема є «особливою турботою уряду і головним пунктом в діалозі влади з профспілками і роботодавцями». (Нагадаємо, що найбільшу федерацію профспілок донедавна очолював депутат-регіонал Василь Хара, а головним «роботодавцем» країни є відомий провладний бізнесмен-олігарх Дмитро Фірташ).

Прем’єр заявив, що для подолання цього розриву Україна потребує «відповідальної державної політики» в сфері управління трудовими доходами. Зокрема, заявив М.Азаров, держава має втрутитися в тих випадках, де має на це законне і природне право.

«Наприклад, справедливий перерозподіл в інтересах суспільства надвисоких доходів. Або коли експлуатується загальнонаціональне багатство, як надра», - зазначив М.Азаров.

Зокрема прем’єр висловив невдоволення, що всупереч тому, що наш експорт значною мірою базується на сировинних галузях, частка оплати праці в собівартості продукції цих галузей найнижча.

«Таким чином, доход від надр, які належать народу, меншою мірою отримують громадяни України. Це несправедливо, і це одна з речей, які треба міняти», - заявив М.Азаров.

У зв’язку з цим він доручив Андрію Клюєву та Сергію Тігіпко «глибоко вивчити» питання економічно обґрунтованого збільшення рівня оплати праці та запропонувати відповідні механізми стимулювання росту частки оплати праці. «І ми їх обговоримо з соціальними партнерами, з суспільством, щоб визначити виважену траєкторію справедливого росту трудових доходів», - підсумував М.Азаров.

Як відомо, в Україні хімічну промисловість контролює бізнесмен Дмитро Фірташ, гірничо-металлургійний комплекс - бізнесмени Рінат Ахметов та Віктор Пінчук, нафтовидобування - Ігор Коломойський, тощо. !zn

Читайте також:

В уряді більше не хочуть покладатися на Фірташів, Пінчуків та Ахметових

Українці вперто не помічають «покращення»

Українці хочуть «зрівнялівки», тоді як країна далека від соціальної справедливості

Очоливши ФРУ, Фірташ може монополізувати трудові відносини в Україні