Азаров радить підприємствам підвищувати зарплати своїм працівникам

20 березня 11:05

Голова уряду вважає також виведення заробітної плати з "тіні" спільним завданням влади і бізнесу.

 

Прем'єр-міністр України Микола Азаров радить українським підприємствам збільшувати прибуток та підвищувати зарплату своїм працівникам.

Про це він заявив на урочистому засіданні промисловців, підприємців і роботодавців з нагоди 20-річчя УСПП.

"Ми (уряд) будемо все робити, звичайно, щоб зменшувати нарахування до фонду оплати праці, але ваше завдання думати про те, скільки ваші люди заробляють. Про інвестиції у людський капітал", - зазначив він.

Голова уряду підкреслив, що Кабінет міністрів на 4% знизив податок на прибуток підприємств, однак, почувши вигук у залі про те, що прибуток підприємств практично нульовий, Азаров заявив: "Прибутку немає? Так працюйте так, щоб він був. А що, Азаров для вас буде прибуток створювати? Азаров має створювати умови - це нормальний клімат, нормальна електроенергія і ціни на газ, а ми б'ємося за них, а ваша справа, дорогі мої, створювати прибуток і платити нормальні зарплати людям, щоб росли відрахування до Пенсійного фонду, і люди отримували надбавку до зарплати".

Він також зазначив, що середній рівень зарплати у грудні становив 3 тис. грн - це низький показник, і його необхідно збільшувати.

Окрім того, за словами прем'єра, виведення заробітної плати з "тіні" є спільним завданням влади і бізнесу.

"Наше спільне завдання - вивести зарплату з тіні. Я знаю, що за кожну гривню чистої зарплати нам доводиться платити приблизно дві гривні. Ми послідовно будемо знижувати це навантаження. Підкреслюю, послідовно", - сказав він.

Окрім того, Азаров повідомив, що українським компаніям щомісяця в автоматичному режимі відшкодовується 2,5 млрд грн податку на додану вартість (ПДВ).

"Уже другий рік діє система автоматичного відшкодування ПДВ, і 16 числа кожного місяця суб'єктам господарської діяльності в автоматичному режимі відшкодовується понад 2,5 млрд грн. Кількість процедур, які повинні проходити інвестори, скорочено вчетверо", - зазначив прем'єр.

Він також підкреслив, що уряд планує посилити правовий захист бізнесу. "Захист нашого бізнесу від рейдерства, неправомірних дій правоохоронних органів, судової системи - все це стоїть на порядку денному. Ми знаємо про ці проблеми", - сказав Азаров. !zn

Читайте також:

Азаров пообіцяв зрівняти доходи українців

Зарплати українців за місяць скоротилися на 10,5%

Янукович перед виборами підніме пенсії та зарплати бюджетникам і військовослужбовцям

Кабмін свідомо занизив прожитковий мінімум на 2012 рік