Азаров пообіцяв здешевлення ліків мінімум на 20%

18 квiтня 07:49

За словами прем'єра, на ліки витрачається більше 20 млрд грн щорічно, з яких дві третини витрачається даремно. Тому потрібно впроваджувати європейську практику продажу ліків за рецептами. Також у планах уряду впровадження європейської практики з часткової компенсації вартості ліків та введення референтних цін на ліки. В результаті вартість ліків повинна зменшитися від 20% до двох разів.

 

Ліки в Україні подешевшають мінімум на 20%. Про це на засіданні Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Президент України поставив перед нами низку завдань соціальних ініціатив... Одне з таких завдань - доступність і якість лікування. Для цього ми починаємо впроваджувати європейську практику з часткової компенсації вартості ліків, запровадження референтних цін на ліки. В результаті вартість ліків для наших громадян має зменшитися від 20% до двох разів», - заявив прем'єр.

За його словами, 85% всіх ліків в Україні купують без призначення лікарів: «Країна просто поглинена самолікуванням... Але усім відомо, що при одному і тому самому захворюванні ліки не завжди ефективні... До 80% всіх хворих скаржаться на те, що ліки взагалі не діють. На ліки витрачається більше 20 млрд грн щорічно, і дві третини витрачається даремно, на профанацію лікування. Тому потрібно впроваджувати європейську практику продажу ліків за рецептами».

Як повідомлялося президент Віктор Янукович на початку березня доручив уряду поступово запровадити європейський підхід до регулювання цін на ліки.

Введення референтних цін на ліки у першу чергу торкнеться препаратів для лікування гіпертонічної хвороби та діабету.

Референтні ціни - єдині узгоджені ціни на однотипні ліки різних виробників, згідно з якими відбувається державне відшкодування витрат на ліки. Референтна (по суті, середня) ціна вираховується так: підсумовується вартість лікарського препарату у 5 різних країнах і потім ділиться на п'ять. !zn

Читайте також:

Таблетки у гаманці

Відшкодовувати вартість ліків будуть тільки важкохворим українцям

Ціни на ліки будуть підвищувати не частіше двох разів на рік


Через цілу низку посередників ціни на ліки в Україні зростають у 10 разів