Азаров назвав відмову МВФ дати Україні кредит "цілком конструктивною"

05 листопада 08:43

Прем'єр-міністр України Микола Азаров оцінює черговий етап переговорів з МВФ як "цілком конструктивний", повідомляє прес-служба Кабміну.

 

"Під час чергової оцінки виконання програми співпраці між Україною і МВФ сторонам вдалося знайти порозуміння практично з усіх питань", - говориться в повідомленні.

Як повідомлялося місія МВФ працювала в Україні з 25 жовтня по 3 листопада і достроково залишила Україну. У заяві, зробленій за підсумками візиту, говориться, що МВФ вирішив узяти паузу в стосунках з Україною, пообіцявши відновити дискусії "в найближчому майбутньому".

За інформацією прес-служби українського уряду, "місія МВФ відзначила, що показники функціонування економіки України демонструють позитивну динаміку".

Сторони також обговорили прогнози на 2012 рік, проблеми, що можуть постати перед Україною та регіоном у короткостроковому періоді в зв’язку із ситуацією в світовій економіці та на фінансових ринках.

"Уряд України поділяє занепокоєння місії МВФ можливим ускладненням зовнішньої кон’юнктури через сповільнення глобальної економіки. Щоб мінімізувати наслідки очікуваної кризи, Кабінет міністрів веде системну роботу із запровадження програм імпортозаміщення, закріплення українських товарів на нових ринках, входження України до зон вільної торгівлі, обмеження запозичень тощо", - відзначається в повідомленні прес-служби.

Водночас уряд України виходить з того, що середньострокова перспектива залишається сприятливою для реалізації реформ, дерегуляції економіки, створення конкурентного середовища і поліпшення інвестиційного клімату.

Уряд запевняє, що державний бюджет України наступного року буде реалістичним, а його дефіцит обмеженим до мінімуму, і для фінансування дефіциту будуть визначені надійні джерела. Крім того, буде продовжено вдосконалення податкової системи скорочення витрат на державний апарат, а Національний банк України проводитиме зважену кредитно-грошову політику.

"Уряд вітає продовження обговорення з представниками МВФ заходів необхідних для завершення другого перегляду в рамках угоди "стенд-бай".

Наразі уряд і Міжнародний валютний фонд продовжують консультації про можливі сценарії розвитку економічної ситуації в середньостроковій перспективі, враховуючи, в першу чергу, ситуацію, що складається в Європейському Союзі, а також можливі результати переговорів з Російською Федерацією щодо зниження ціни на газ", - говориться в повідомленні прес-служби Кабміну.