Азаров хотів би диктувати ціни на світовому ринку зерна

24 листопада 08:29

Прем'єр-міністр України Микола Азаров пропонує повернутися до питання створення зернового пулу з Казахстаном і Російською Федерацією, який дозволить диктувати цим країнам цінову політику на світовому ринку зерна.

 

Як повідомив журналістам прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко, з такою пропозицією М.Азаров виступив під час зустрічі з прем'єр-міністром Казахстану Карімом Масімовим в Астані.

Він зазначив, що спільна робота на зовнішньому ринку зерна дозволить трьом країнам стати одним із найбільших гравців на ньому.

«Ми можемо гарантовано зайняти до 20% світового ринку. А це означає, що з нами будуть рахуватися і цінову політику нашим країнам будуть диктувати не зернотрейдери, а ми самі», - сказав М.Азаров.

Як повідомлялося, ідея створення зернового пулу між Україною, РФ і Казахстаном обговорюється вже кілька років.

У травні 2010 року міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк повідомив, що Україна ініціює створення біржі з торгівлі зерном для країн Причорноморського регіону і продовжує обговорювати ідею організації причорноморського зернового пулу разом з Росією і Казахстаном. Однак 16 листопада 2011 року він заявив, що обговорення питання про створення зернового пулу України, Росії і Казахстану призупинено через неможливість реалізації проекту.

Нагадаємо, що взимку цього року спроби М.Азарова контролювати ціни на гречку на внутрішньому ринку призвели до її зникнення з прилавків магазинів, а потім і до завезення генно-модифікованого продукту з Китаю.