Азаров у Росії розкритикував LNG-термінал

26 березня 11:22

Прем'єр не вірить у перспективи постачань газу з Азербайджану морем за допомогою LNG-терміналу, але вірить, що Росія дозволить пустити газ по своїй трубі на суші по своїй території.

 

Прем'єр-міністр Микола Азаров в інтерв'ю російському телеканалу "Мир24" вчора заявив, що ідею закупівлі газу в Азербайджані з постачанням через LNG-термінал важко реалізувати, обґрунтувавши це "величезними витратами". Втім, більш перспективними глава уряду назвав постачання сушею.

"Що означає для нас отримувати газ із Азербайджану? Треба або прокачувати його по газопроводам через територію Росії, або будувати один завод зі зрідження газу, другий - з розрідження і закуповувати танкери для перевезення. Це величезні витрати", - відзначив він.

Постачання азербайджанського газу з морського газоконденсатного родовища Шах-Деніз в Європу почнуться в 2019 році. Азербайджан запропонував Україні забезпечити постачання газу через Трансанатолійський трубопровід або за рахунок будівництва терміналу за його зрідження у Грузії і перевалювання через LNG-термінал в Україні. Цей проект мав дозволити Україні диверсифікувати постачання газу, пише "Коммерсант-Украина".

Однак Микола Азаров більш перспективними назвав постачання сушею. Він нагадав, що коли був підписаний договір про вільну торгівлю у рамках СНД, країни домовилися про доступ до єдиної транспортної системи, у тому числі і трубопровідної. "І хоча переговори досі не можуть початися, коли вони почнуться, ми будемо обговорювати можливість прямої покупки газу",- додав прем'єр. За його словами, мова йде не тільки про Азербайджан, але і Туркменістан, і, можливо, про інші країни СНД.

Янукович побачив "перспективу" качати газ з Туркменістану через російську ГТС

Втім, у Міненерго на постачання з Середньої Азії в міністерстві не розраховують - важелів впливу, які дозволили б змусити Росію пропускати по своїй системі газопроводів туркменський або азербайджанський газ, не існує.

Зазначимо, що раніше навіть сам президент Віктор Янукович визнав нездійсненність постачань газу з Туркменістану в Україну.

Останні заяви української влади говорять про намір виправдати якнайшвидше створення консорціуму на базі української газотранспортної системи, вважає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. !zn

Читайте також:

Росія не зможе обійтися без українських газосховищ і зазнає збитків, - Азаров

Відновлення прямих постачань газу з Туркменістану малоймовірне