Азаров розраховує на поступливість Росії після газових домовленостей України з Туркменістаном

20 лютого 11:05

Українсько-туркменські домовленості будуть сприяти пошуку взаємовигідної моделі співпраці України і РФ.

 

Активізація співпраці з Туркменістаном в енергетичній сфері зробить Росію поступливішою у газовому питанні. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у середу, 20 лютого.

Прем'єр нагадав, що під час останнього візиту президента Віктора Януковича в Ашгабат підписаний меморандум про взаєморозуміння між НАК "Нафтогаз України" і держконцерном "Туркменгаз". Документ серед іншого передбачає відновлення прямих постачань газу з Туркменістану в Україну і подальший його експорт в країни Європи.

"На нашу думку, це сприятиме пошуку взаємовигідної формули співпраці у газовій сфері з російськими партнерами", - висловив надію Азаров.

- Україна експортуватиме туркменський газ у Європу. Але після дозволу Росії

За його словами, завдяки прямих постачань газу з Туркменістану українські споживачі будуть отримувати газ за справедливою ціною.

Глава уряду нагадав, що завдяки Угоді про зону вільної торгівлі між країнами СНД, де визначено принцип рівного доступу до трубопровідного транспорту (в даному випадку, до російської ГТС - ред.), з'явилася можливість відновити транспортування газу з Туркменістану.

"Доручаю віце-прем'єр-міністру Юрію Бойку, міністру енергетики і вугільної промисловості Едуарду Ставицькому, і міністру економічного розвитку і торгівлі Ігорю Прасолову негайно почати розробку документів, необхідних для реалізації досягнутих домовленостей".

Нагадаємо, що головною перешкодою для поновлення постачань туркменського газу в Україну є небажання Росії пустити газ по своїй території: не в інтересах Москви, щоб Київ зіскочив з російської "газової голки". Таким чином, без домовленостей з Москвою щодо питання транзиту, плани Києва з доставки туркменського газу по суші є малореалістичними. Принаймні, у найближчі роки. !zn

Читайте також:

Янукович побачив "перспективу" качати газ з Туркменістану через російську ГТС

Україна хоче будувати газопроводи і видобувати газ у Туркменістані

Азаров у Москві побачив бажання Путіна і Медвєдєва вирішувати газове питання