Азаров підписав доопрацьований законопроект про боротьбу з офшорами

12 березня 11:19

У Кабміні очікують, що законопроект про трансферне ціноутворення знайде підтримку у парламенті.

 

Прем'єр-міністр Микола Азаров підписав для внесення до парламенту доопрацьований законопроект про трансферне ціноутворення, покликаний ліквідувати схему зловживань при зовнішньоекономічних операціях, за якою держбюджет щороку недоотримує десятки мільярдів гривень.

Про це заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, повідомляє прес-служба відомства.

"Мало хто вірив, що це можливо. У тому, що цей документ з'явився, був публічно обговорений, визначений з урахуванням побажань бізнесу, заслуга супротивників цього документа, можливо, не менша, ніж прихильників. Принаймні, вся країна знає про принципову позицію уряду щодо припинення виведення капіталів в офшори", - заявив Клименко.

За словами Клименка, тепер настала черга українських депутатів прийняти вольове рішення в інтересах нашої держави і її громадян.

Як повідомляло ZN.UA, за підрахунками податківців, за допомогою трансфертного ціноутворення (ТЦ) з України за кордон виводиться з-під оподаткування до 100 млрд грн щорічно, в результаті чого держбюджет недоотримає 20-25 млрд грн.

Сама схема вже давно і добре відома. Вона полягає переважно в тому, що вироблена в Україні продукція продається пов'язаним структурам за заниженими цінами в країни з більш низьким, ніж у нашій країні, податковим навантаженням. Причому реалізується таким чином більше половини (54%) українського товарного експорту.

Експерти впевнені, що проходження законопроекту в парламенті не буде легким. Один з членів Кабінету міністрів у коментарі ZN.UA припустив, що документ, який серйозно зачіпає інтереси великого бізнесу, буде максимально "вихолощений" в парламентському комітеті і сесійній залі.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів схвалив законопроект про трансферне ціноутворення ще 16 січня. Однак міністерствам було запропоновано усунути неточності у документі, зокрема, визначити, яка інстанція - Мінекономіки або суд - буде вирішувати суперечки між податковою і експортерами. Також пропонувалося уточнити процедуру визначення референтних цін на товари, що експортуються.

Зазначимо, що у законопроекті про трансферне ціноутворення передбачена можливість до 1 січня 2018 року для металургійної галузі АПК і скористатися певним послабленням в системі держконтролю.

Окрім того, згідно з законопроектом, контроль трансфертних цін буде здійснюватися в тому випадку, якщо сукупний обсяг операцій з контрагентом перевищив 50 млн гривень на рік.

Очікується, що закон про трансферне ціноутворення принесе Україні у перший рік 0,5 млрд гривень додаткових надходжень. !zn

Читайте також:

Законопроект про трансферне ціноутворення потребує доопрацювання, - Калєтнік

Порошенко: Проект закону про трансферне ціноутворення - боротьба за неконтрольований вплив на економіку

Експортерам дадуть два з половиною роки на пристосування до податкових нововведень

Глава Міндоходів: Пора почати поважати свою країну і платити прибуток тут