Авансові платежі щодо податку на прибуток платить "всього лише" кожне 11-те підприємство, - Клименко

18 березня 14:46

Міністр доходів і зборів стверджує, що майже 90% платників відчувають полегшення - вони подають розрахунки та сплачують податок на прибуток лише у кінці року.

 

З 350 тис. підприємств, які сплачують податок на прибуток, авансові платежі необхідно здійснювати лише близько 30 тисячам, стверджує міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Про це він розповів під час круглого столу "Інвестиційний і бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи сталися істотні зміни на краще?", проведеного за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) і "Дзеркала тижня. Україна".

"Тобто 90% платників подають розрахунки та сплачують податок на прибуток наприкінці року. Полегшення це для бізнесу? Звичайно, полегшення", - стверджує міністр.

Клименко повідомив, що сьогодні розробляються ініціативи щодо зарахування переплат за дивідендами в рахунок авансових платежів. "Таку ініціативу ми підтримуємо, вона повністю відповідає нашій логіці - потрібно стимулювати підприємства, які в Україні платять дивіденди", - відзначив глава Міндоходів.

Як повідомлялося, за лютий надходження з податку на прибуток до загального фонду держбюджету склали 10,15 млрд грн. За оперативною інформацією Міндоходів, авансові платежі щодо податку на прибуток в структурі надходження податку в лютому склали 33,1%, нарахування податку за IV квартал 2012 року - 57,9%. У січні відрахування бізнесу з податку на прибуток склали 3,92 млрд грн. Тобто сукупно за січень-лютий-2013 вони досягли 14,07 млрд грн, що більш ніж на 20% більше, ніж за цей же період 2012 року (11,475 млрд грн).

За словами старшого консультанта податкового та юридичного відділу PwC Романа Гопція, авансові платежі щодо податку на прибуток на початку року для більшості підприємств, які відповідально підходять до фінансового планування, не представляєють особливих труднощів, адже про відповідні законодавчі ініціативи було відомо ще з літа 2012 року. "У бюджетах на поточний рік ці витрати бізнес вже закладав", - констатує фахівець. !zn

Читайте також:

Янукович схвалив збір податків "авансом"

Голова податкової вважає, що бізнесу подобається сплачувати податки авансом

Податкова після консультацій з експертами не відмовилася від ідеї введення податку з обороту