АУБ звинувачує НБУ у тиску на власників банків і зриві з'їзду асоціації

24 червня 08:06

Тиск на власників і топ-менеджерів українських банків з боку Національного банку України (НБУ) призвело до зриву з'їзду найбільшого громадського об'єднання кредитно-фінансових установ країни - Асоціації українських банків (АУБ), повідомив прес-секретар АУБ Сергій Шумило.

 

"Було видно, що з'їзд пройшов би незалежно - не так, як хотілося б деяким чиновникам Нацбанку ... Вони (чиновники НБУ, - ред.) це побачили і в останній день здійснили такі дії (чинили тиск на банки, - ред.). Такого за 20 років незалежності України просто ще не було", - сказав він.

Нагадаємо, що проведення з'їзду АУБ планувалося 24 червня.

"За тією інформацією, яка є у нас, тиск здійснювався не тільки на голів правлінь, але більшою мірою на власників банків ... Їм (банкірам і власників фінустанов, - ред.) пояснили (в НБУ, - ред.), що краще не брати участь, якщо вони не хочуть проблем", - додав С. Шумило.

За його словами, напередодні з'їзду до АУБ надійшло понад 40 відмов банків від участі в його роботі під різними приводами: кворум зібрати не вдасться.

"Кворум вже зірвано. Має бути не менше 55 банків для забезпечення кворуму", - підкреслив він.

Прес-секретар АУБ сказав, що до 23 червня було 87 підтверджених заявок банків на участь в роботі з'їзду, що забезпечувало присутність близько 80% членів Асоціації.

Як повідомляло ZN.UA, група банкірів виступила з ініціативою створити Незалежну асоціацію банків України для забезпечення ефективної допомоги НБУ при регулюванні банківського сектора.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні діють три банківські асоціації - АУБ, Український кредитно-банківський союз (УКБС) і Форум провідних міжнародних фінансових установ (ФВМФУ), створений банками з іноземним капіталом.

Асоціація українських банків створена в 1990 році та об'єднує більше 120 банків.