Аргентинський сенат схвалив націоналізацію іспанської нафтової компанії

26 квiтня 11:00

Рішення про експропріацію у Repsol контрольного пакету акцій YPF різко загострило відносини Аргентини з Іспанією і Євросоюзом. Але, згідно з опитуваннями, його підтримують близько 75% громадян Аргентини.

 

Сенат Національного конгресу Аргентини переважною більшістю голосів схвалив законопроект про експропріацію 51% акцій аргентинської нафтової компанії YPF, що належить іспанському концерну Repsol.

З цією ініціативою виступила президент країни Крістіна Фернандес де Кіршнер, яка звинуватила Repsol в недостатніх інвестиціях в енергетичний сектор, зокрема - у розвідування і видобуток корисних копалин. За її словами, влада пішла на цей крок, щоб покласти край політиці спустошення.

Проте представники вкрай лівої опозиції вважають це рішення половинчастим, називаючи його помилковою націоналізацією. Вони вимагають повернути всі природні багатства країни народу: «Уряд не збирається зробити цю компанію державною, як це має бути, з управлінням відповідними органами. Це буде анонімне товариство, відкрите для іноземного та національного капіталу або інших друзів керівництва, які будуть на цьому наживатися, як це робив Repsol».

Рішення про експропріацію у Repsol контрольного пакету акцій YPF різко загострило відносини Аргентини з Іспанією і Євросоюзом. Але, згідно з опитуваннями, його підтримують близько 75% громадян країни. Схвалений сенатом законопроект у найближчі дні надійде на розгляд Палати депутатів аргентинського парламенту. !zn

Читайте також:

Посольство Великобританії в Аргентині закидали камінням і коктейлями Молотова

Крістіна Кіршнер виходить із тіні чоловіків...