Арбузов впевнений у позитивному платіжному балансі у 2012 році

17 лютого 09:50

НБУ прогнозує збалансованість або навіть профіцитність платіжного балансу країни у 2012 році. Глава Нацбанку вкотре заспокоює: передумов для значного падіння або зміцнення гривні немає.

 

Глава Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов вкотре наголошує, що стабільності національної валюти нічого не загрожує.

Про це він заявив на зустрічі з представниками банків, відповідаючи на питання щодо очікувань НБУ на валютному ринку.

"Національний банк вживає всіх необхідних заходів для забезпечення стабільності платіжного балансу, від якого безпосередньо залежить стабільність національної валюти", - сказав Арбузов.

Він зазначив, що у минулому 2011 році дефіцит платіжного балансу був значно меншим за очікування, коливання курсу гривні не виходили за рамки, а ситуація на валютному ринку була стабільною.

Що стосується прогнозу на 2012 рік, Арбузов висловив упевненість, що вдасться досягти навіть профіциту платіжного балансу.

"Цього року Національний банк України також вживає необхідних заходів для утримання нормального - позитивного або нульового - платіжного сальдо, і можна з упевненістю говорити про те, що рух валюти також буде прогнозованим", - сказав він.

"Тобто, ми поки не бачимо передумов для глибокої девальвації чи ревальвації", - додав Арбузов.

Нагадаємо, що "мінус" платіжного балансу в 2011 році склав $2,448 млрд, тоді як торік було зафіксовано профіцит у $5,031.

У державному бюджеті на 2012 рік уряд заклав курс національної валюти на рівні 8,1 грн/$1. У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні в межах 2,5% у році. !zn

Читайте також:

Топ-12 ризиків для економіки України в 2012 році

Експерти: Тиск на курс гривні може посилитися в 2012 році

Найбільш реальними кредиторами для Україні в 2012 році будуть російські банки