Арбузов виступав проти санації «Родоводу», але Іванющенко був переконливішим

21 листопада 08:37

Глава Національного банку Сергій Арбузов виступав категорично проти санації «Родоводу» за державний рахунок. Проте голова «Родоводу» Юрій Райтбург і його старші колеги Іван Аврамов та Юрій Іванющенко зуміли переконати керівництво країни, що є куди більш ефективними колекторами, аніж генерал армії Валерій Хорошковський.

 

Про це стало відомо в рамках розслідування ZN.UA фінансової афери у «Родовід Банку».За даними джерел ZN.UA, близьких до НБУ, С.Арбузов аргументував свою позицію конкретними позитивними прикладами. Так, коли «Ощадбанку» передали зобов'язання з виплати боргів вкладникам «Родоводу», то вкладники з такою довірою поставилися до цього кроку держави, що з 3,7 млрд грн зобов'язань, прийнятих на себе «Ощадбанком», на рахунках цієї фінустанови вкладники залишили 1,2 млрд грн - 33% суми зобов'язань.«Як бачимо, щоб просто виплатити борги вкладникам, не потрібно взагалі утримувати спеціальну банківську установу - краще передати обслуговування боргу у більший і компетентніший державний банк, який дотримується всіх норматив і вимог», - пише автор розслідування.С.Арбузов навів і другий приклад - активи і частина пасивів «Укрпромбанку» було передано на тендері чинному «Дельта Банку» (голову «Дельти» Миколи Лагуна пов'язують із шефом СБУ Валерієм Хорошковським).Таким чином, доводив Нацбанк, державі немає ніякої необхідності утримувати збитковий «Родовід» - реалізацію активів і роботу з вкладниками банку краще на вигідних умовах передати іншим фінансовим установам. Це дозволить хоча б припинити нарощувати збитки «Родоводу» і позбавить від неминучих найближчим часом вимог чергового багатомільярдного рефінансування.«Проте глава «Родоводу» Юрій Райтбург і його старші колеги Іван Аврамов та Юрій Іванющенко зуміли переконати керівництво країни, що вони є куди більш ефективними колекторами, аніж генерал армії Валерій Іванович», - резюмує автор.Нагадаємо, раніше в інтерв'ю ЗМІ Ю.Іванющенко заявляв, що "просто орендує" у "Родовід Банку" офіс за адресою провулок Рильського,4.

Справа «Родоводу» стала предметом розслідування ZN.UA. Детальніше про схеми, осіб і обставини фінансових махінацій у банку читайте у статті Юрія Бутусова «Хто відповість за «Родовід»?».