Арбузов підтвердив інформацію ZN.UA про можливе послаблення правил обміну валюти

28 вересня 11:29

Голова Національного банку України Сергій Арбузов не заперечує, що НБУ може піти на певне послаблення правил обміну готівкової валюти, зокрема щодо норми про обовязкове пред'явлення громадянами документів, що засвідчують резидентність особи.

 

"Ми не виключаємо, що за деякий час, коли громадяни звикнуть до нових правил, і всі хвилювання уляжуться, ми дозволимо банкам здійснювати обмін валюти на незначну суму без пред'явлення клієнтом паспорта", - сказав він у інтервью УНІАН.

С.Арбузов уточнив, що можливий ліміт таких операцій поки що називати рано (нагадаємо, як повідомляло ZN.UA з посиланням на джерело в Нацбанку, регулятор може дозволити купувати готівкову валюту без пред'явлення паспорта на суму до $1000).

"На даний час ми аналізуємо ситуацію на ринку і обговорюємо доцільність таких заходів", - зазначив глава НБУ.

Разом з тим він висловив упевненість, що підвищення лімітів валютно-обмінних операцій з 80 тис. до 150 тис. грн, з одночасною перевіркою резидентності клієнтів, спростить життя пересічним громадянам при купівлі валюти і знизить ажіотаж на ринку. "А ось спекулянти до нових правил не звикнуть ніколи. І швидко всі в цьому переконаються", - зазначив С.Арбузов.

Як повідомлялося, напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з головою НБУ Сергієм Арбузовим заявив, що в цілому підтримує жорсткість правил купівлі-продажу готівкової валюти, але вважає, що все-таки треба їх скорегувати для зменшення обмеження свободи громадян.

Нагадаємо, що згідно зі славнозвісною постановою НБУ №278 з 23 вересня 2011 року при купівлі або продажу валюти населенням необхідно буде пред'являти паспорт або інший документ, що засвідчує особу.