Арбузов дуже хоче отримати кредит МВФ

25 грудня 07:23

Для України дуже важливо отримати черговий транш кредиту від МВФ, заявив в інтерв'ю «5 каналу» голова НБУ Сергій Арбузов.

 

«Я вважаю, що роль МВФ сьогодні дуже важлива. Ми стовідсотково виконали всі умови меморандуму, який підписали. Але є проблема, проблема в одному питанні - це газові домовленості, це ціни внутрішні на газ, і коли це питання буде вирішено, я думаю, що ми повернемося до розмови з МВФ. Нам дуже важливо отримати транш, і не тому, що нам не вистачає грошей, у нас досить високі резерви валютні, але для інвесторів дуже важливо мати маяк, що МВФ працює в цій країні. Тому я впевнений, що ми знайдемо порозуміння і повернемося до цієї теми», - заявив глава НБУ.

Водночас C.Арбузов пояснив, що НБУ не витрачає гроші МВФ, а підтримує за рахунок цих коштів платіжний баланс.

«Хочу пояснити, що гроші МВФ ми не витрачаємо - ці гроші нам потрібні, щоб підтримувати платіжний баланс. І коли платіжний баланс є профіцитним, то Нацбанк викуповує зайві гроші і повертає кредити МВФ. І я хочу сказати, що віддавати ці запозичення будемо ми, а не наші діти. Стурбованість громадян треба пояснити, тому ми робимо все, щоб збалансувати платіжний баланс», - пояснив С.Арбузов.

Нагадаємо, що останній транш кредиту від МВФ Україна отримала рік тому - наприкінці грудня 2010 року. У 2011 році МВФ відмовився виділяти гроші Україні.