Арбузов: Кооперативи підвищать конкурентоспроможність села

25 березня 13:29

На сьогодні в Україні діє понад 850 обслуговуючих кооперативів. В рамках ініціативи "Рідне село" в минулому році з'явилося ще майже 100.

 

Одне з основних завдань держави на 2013 рік – розвиток мережі сільгоспкооперативів. Вони не лише підвищать конкурентоспроможність села, але й поліпшать соціальну інфраструктуру в сільській місцевості. Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

Відродження сільських територій має стати пріоритетним завданням для влади, на чому неодноразово наголошував Президент України Віктор Янукович.

Тому минулого року Міністерство аграрної політики та продовольства розробило і представило стратегію соціально-економічного розвитку сільських територій "Рідне село". Ця ініціатива орієнтована на створення сільськогосподарських кооперативів та підтримку державою дрібних і середніх товаровиробників.

"Розвиток кооперативного руху і підтримка його з боку держави є необхідною умовою відродження українського села. І світовий досвід підтверджує, що саме завдяки об'єднанню в кооперативи дрібно- та середньотоварні виробники можуть підвищити конкурентоспроможність своєї продукції. Тому інтерес селян до таких об'єднань поступово зростає", - зазначив Арбузов.

Переконані у перспективності розвитку сільгоспкооперативів і в регіонах.

В рамках організованого Мінагрополітики опитування, понад 9 тисяч голів сільських та селищних рад, що становить більш як 84% з їхньої загальної кількості, підтримали створення обслуговуючих сільгоспкооперативів.

На сьогодні в Україні діє понад 850 обслуговуючих кооперативів. В рамках ініціативи "Рідне село" минулого року з'явилося ще майже 100.

"Загалом, на думку голів сільських та селищних рад, для того щоб сільське населення було працевлаштоване і мало стабільний дохід, необхідно створити близько 18 тисяч обслуговуючих кооперативів. А за оцінками вітчизняних експертів аграрного ринку, завдяки ініціативі "Рідне село" і кооперації в селах можна створити 1,6 мільйона робочих місць до 2020 року. Першим же кроком до формування кооперативів мають стати сімейні ферми. Наразі уряд активно підтримує створення їх", - заявив перший віце-прем'єр-міністр.

Він також підкреслив, що кооперативний рух серед дрібних і середніх виробників дозволить не тільки економічно розвивати села, але й покращувати їхню соціальну інфраструктуру.

"Урядова політика та реформи в аграрній сфері мають призвести до всебічного розвитку сільських територіальних громад України. А це означає – до розвитку 70 відсотків території нашої держави, на яких проживає третина населення", - додав чиновник.

Нагадаємо, що раніше Президент України Віктор Янукович зазначив, що доклавши максимальних зусиль до створення мережі сільгоспкооперативів, в Україні вдасться підвищити рівень життя в селах. Саме тому уряд та інші органи влади повинні максимально сприяти соціально-економічному розвитку в сільській місцевості. !zn