Антимонопольному комітету не сподобалась «нереально висока» рентабельність провідних мобільних операторів

26 липня 14:09

В Антимонопольному відомстві хочуть, щоб оператори мобільного зв'язку знизили тарифи до такого рівня, який би дозволяв їм закладати рентабельність не більше 30%.

 

Рентабельність двох операторів мобільного зв'язку "Київстар" і МТС є "нереально високою". Про це 26 липня повідомив в.о. голови Антимонопольного комітету України Рафаель Кузьмін.

«Ми вважаємо, що рентабельність "Київстару" і МТС перевищує будь-які реальні межі і ми не будемо миритися з тим, що два підприємства, займаючи монопольне домінуюче становище, а це 90% ринку мобільного зв'язку, постійно підвищують вартість своїх послуг», - сказав Кузьмін .

Він навів конкретні цифри, посилаючись при цьому на зарубіжний досвід. «Рентабельність "Київстару" складає 97%, МТС - більше 50%, у той час як рентабельність мобільних операторів Іспанії - 17%, Великобританії - 9,8, країн ЄС - від 18 до 23%», - підкреслив в.о. голови АМКУ, відзначивши, що така рентабельність "Київстару" і МТС «перекладається на кожного абонента».

За його словами, вжиті заходи АМК вже дають результат: «У нас уже все готово, зокрема, ми дали рекомендації щодо роумінгу, і МТС і "Київстар" починають реагувати. Враховуючи, що вони є одними з найбільших платників податків, ми проводимо консультації з регулятором».

Крім того, в Антимонопольному комітеті розраховують на підтримку уряду. «Я буду звертатися до голови АМКУ Василя Цушка, щоб він провів консультації з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, і після цього ми приймемо остаточне рішення. "Київстар" і МТС заявили, що вони готові знижувати вартість своїх послуг. Питання лише в одному - на скільки?» - підкреслив Кузьмін.

На його переконання, тарифи повинні знизитися істотно. "Вони повинні зменшитися до такого рівня, який би дозволяв їм закладати рентабельність не більше 30%. Я переконаний, що вони знизять тарифи, у них іншого виходу просто не буде», - підсумував Рафаель Кузьмін.

Відзначимо, що раніше АМКУ вже рекомендував операторам знизити тарифи. !zn

Читайте також:

Антимонопольний комітет порекомендував мобільним операторам знизити тарифи

«Київстар» і МТС домовилися про умови взаємного з’єднання мереж

В Україні скасовано плату за з'єднання у мобільному зв'язку

У ПР запропонували підняти ціни на мобільний зв'язок на 7%