Антимонопольний комітет візьмется за "Приватбанк"

25 лютого 21:24

Банк Коломойського відмовився надати АМКУ матеріали по двох справах, які стосуються нафтогазових аукціонів.

 

Антимонопольний комітет відкрив справу стосовно "Приватбанку" за відмову надати АМКУ матеріали, необхідні для розслідування двох епізодів можливого порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Про це повідомила прес-служба АМКУ в четвер, 25 лютого.

"АМКУ направлялись вимоги до "Приватбанку" про надання інформації, у тому числі, що містить банківську таємницю. Однак, "Прватбанк" відмовив у її наданні. У зв'язку з цим комітетом порушено справу",– йдеться в повідомленні.

Зокрема, інформація запитувалася в рамках розслідування, розпочатого у зв'язку з ознаками вчинення ПАТ "Укртатнафта", ПАТ "НПК-Галичина", ТОВ "Галнафта", ТОВ "ТД "Прикарпаттянафтотрейд", ТОВ "Котлас", "Полігональ", ТОВ "Гарант-УТН" антиконкурентних узгоджених дій, що спотворили результати продажу нафти та газового конденсату на аукціоні.

Також Антимонопольний комітет хотів отримати від "Приватбанку" інформацію в рамках розслідування за тими ж ознаками щодо ТОВ "Укргеоекологія" і ТОВ НПП "Укргазгеоавтоматика", однак банк не надав АМКУ відповідні документи.

У лютому НБУ визнав "Приватбанк" одним з трьох системно важливих українських банків.

Системно важливий банк повинен з 1 січня 2019 року дотримуватися спеціальних значень економічних нормативів, у тому числі: нормативу миттєвої ліквідності (Н4) - не менше 30%; максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше 20%.

З 1 січня 2020 року системно важливий банк також зобов'язаний формувати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику (згідно інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні).