АМКУ наказав заправкам зробити А-95 бензин доступним

28 травня 15:26

Регулятор зобов'язав операторів нафторинку знизити ціни на бензин у стислі терміни. За розрахунками АМКУ, на сьогодні відсутні об'єктивні економічні підстави для зростання і утримання цін на існуючому рівні на бензин марки А-95.

 

Антимонопольний комітет України (АМКУ) зобов'язав вісім великих операторів ринку нафтопродуктів країни знизити ціни на бензин марки А-95 у стислі терміни до рівня, що існував би за умови значної конкуренції на ринку.

Про це повідомила прес-служба відомства у понеділок, 28 травня.

Зокрема рекомендації знизити ціни на бензин дані ПІІ "ЛУКОЙЛ Україна", ПАТ "Концерн "Галнафтогаз", ПП "Окко нафтопродукти", ТОВ "ТД Континіум-Галичина", ТОВ "Континент Нафто Трейд", ТОВ "УТН Восток", ТОВ "Альянс Холдинг" і СП ТОВ "Кершер".

Читайте: З 15 травня бензин А-95 подешевшає на 10 копійок

За розрахунками АМКУ, на сьогодні відсутні об'єктивні економічні підстави для зростання і утримання цін на існуючому рівні на бензин марки А-95. Зокрема, у період з 3 квітня по 10 травня 2012 року ціни на сиру нафту знизилися на 12%, а показники міжнародного котирувального агентства Platts на відповідне паливо знизилися на 18,8%, тоді як ціни на АЗС України у зазначених операторів в середньому зросли на 3%.

Крім того, з початку 2012 року і дотепер курс долара США і курс євро щодо гривні залишався стабільним.

Про результати розгляду зобов'язань АМКУ підприємства повинні повідомити протягом двох тижнів.

Як повідомлялося, за підсумками другої декади травня експертно-аналітична група з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів (ЕАГ) відзначала несуттєве зменшення цін на нафтопродукти в українських роздрібних мережах, незважаючи на тенденцію до зниження цін на європейських ринках. У цьому зв'язку ЕАГ прогнозувала істотне зниження цін на нафтопродукти в українських мережах АЗС у третій декаді травня.

В ході засідання групи, що відбулося 28 травня, було прийнято рішення про поетапне зниження ціни на бензини і дизпаливо на 10 копійок з 29 травня і ще на 10 копійок з 4 червня 2012 року.

За даними консалтингової групи "А-95" (Київ), середня роздрібна ціна на бензин марки А-95 в період з 1 по 28 травня знизилася на 0,1 грн - з 11,32 до 11,22 грн/літр, а ціна дизельного палива - на 0,22 грн - з 10,3 до 10,08 грн/літр. !zn

Читайте також:

Ціни на бензин в Україні прив'язали до світових цін на нафту

В Україні будуть додавати в бензин біоетанол

АЗС заборонили продавати фірмовий бензин

У Кабміну є як мінімум два варіанти здешевлення палива без мільярдних втрат для бюджету