АМКУ направив в ДВС заяву про примусове стягнення з "Газпрому" 172 мільярдів

21 квiтня 16:06

Антимонопольний комітет здійснив всі необхідні заходи щодо примусового стягнення з "Газпрому" штрафу і пені.

 

Антимонопольний комітет України 11 квітня 2017 року направив до Державної виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення з російського ПАТ "Газпром" 172 мільярдів гривень, повідомили в прес-службі АМКУ.

"Антимонопольний комітет України здійснив всі необхідні заходи щодо примусового стягнення з ПАТ "Газпром" штрафу і пені", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Господарський суд Києва 17 березня 2017 року постановив стягнути 172 млрд грн з "Газпрому" на підставі судового рішення, яке вступило в силу.

Нагадаємо, що Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду від 5 грудня 2016 року, яким "Газпром" зобов'язали виплатити штраф і пеню, накладені АКУ, в сумі 172 млрд грн. (близько $ 6,4 млрд) за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через Україну.

Нагадаємо, що 22 січня 2016 року АМКУ оштрафував "Газпром" на суму 85,966 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. При цьому "Газпром" повинен був сплатити штраф до 4 травня 2016 року.

Однак 12 квітня 2016 року "Газпром" подав позов у Господарський суд Києва з проханням визнати недійсним рішення АМКУ, але позов не був прийнятий судом до розгляду. "Газпром" намагався оскаржити ухвалу Госпсуду Києва про повернення його позову без розгляду, але суди вищих інстанцій підтвердили законність рішення.

Потім, у жовтні 2016 року, АМКУ подав позов до Господарського суду Києва про примусове стягнення штрафу та пені. 5 грудня суд задовольнив позов АМКУ і стягнув з "Газпрому" 172 млрд грн.

Пеня для "Газпрому" розраховувалася в розмірі 1,5% від розмірів боргу за кожен день прострочення (близько 1,289 млрд грн. в день). За законом розмір пені не може перевищувати розміру штрафу. У зв'язку з цим АМКУ подав позов про стягнення 85,966 млрд грн. штрафу і 85,966 млрд грн. Пені.

Міністерство енергетики Росії 9 грудня висловило стурбованість рішенням Господарського суду Києва і закликало Україну скасувати це рішення.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що вилучення транзитного газу в рамках виконання рішення госпсуду неможливе.