Американський сенат зняв загрозу дефолту США

27 сiчня 07:53

Сенат США зняв чергову загрозу дефолту США, проголосувавши за збільшення ліміту держборгу до 16,4 трлн дол.

 

Сенат США проголосував за пропозицію президента Барака Обами про підвищення ліміту держборгу країни на 1,2 трлн дол, передає Reuters.

Як повідомив голова Комісії сенату з фінансових питань Макс Баукус, без підвищення ліміту держборгу в уряду не залишилося б коштів на реалізацію програм і виконання зобов'язань перед партнерами США.

При цьому він зазначив, що вперше за всю історію США зіткнулися з можливістю дефолту. У разі якщо США оголосили б дефолт, це, на думку М.Баукуса, могло б призвести до нової хвилі кризи або, можливо, повторення Великої депресії 1930-х рр.

З проханням до конгресу про чергове підвищення стелі держборгу на 1,2 трлн дол нещодавно звернувся президент США Барак Обама. Проте члени палати представників США, яку очолює партія республіканців, проголосували проти підвищення ліміту держборгу. Хоча право президента Б.Обами на накладення вето на рішення конгресу також було гарантією набуття проекту про підвищення ліміту чинності.

Нагадаємо, Білий дім вже зіткнувся з аналогічною проблемою минулого літа, коли конгрес США мав до 2 серпня 2011 року підвищити планку держборгу, складову тоді 14,3 трлн дол, щоб Сполучені Штати могли уникнути дефолту за своїми борговими зобов'язаннями. Допустиму межу запозичень було вичерпано Міністерством фінансів США ще у травні 2011 року. Тривалі перемовини поставили США на межу технічного дефолту. Вважається, що політична криза стала одним з факторів, через які рейтингове агентство Standard&Poor's позбавило США вищого кредитного рейтингу.

Компромісний план було узгоджено в останній момент Білим домом і лідерами обох партій у конгресі, а потім схвалено законодавцями і підписано президентом Б.Обамою.

Нагадаємо, на даний момент ліміт держборгу США становить 15,194 трлн дол. !zn

Читайте також

Мексиканську затоку здадуть в оренду нафтовидобувним компаніям

США відмовилися брати участь у розслідуванні аварії «Фобос-Ґрунта»

У березні у Перську затоку прибуде третій американський авіаносець