Американська торговельна палата: Угода про асоціацію з ЄС забезпечить Україні "вражаючі" інвестиції

16 березня 15:40

Угода про асоціацію та зону вільної торгівлі є винятково важливою для майбутнього України, стверджують у США і ЄС.

 

Завдяки підписанню Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом Україна зможе залучити "вражаючі" обсяги інвестицій. Про це заявив президент Американської торговельної палати Хорхе Зукоскі під час круглого столу "Інвестиційний і бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи вілбулися істотні зміни на краще?", який був проведений за ініціативою ГО "Ліга фінансового розвитку" за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

"Угода про асоціацію і зону вільної торгівлі є винятково важливою для майбутнього України", - підкреслив Зукоскі.

Посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінскі додав, що комплекс умов, які необхідно виконати для підписання Угоди про асоціацію це "цілісний інтегральний набір інструментів" як для поліпшення бізнес-середовища та інвестиційного клімату, так і доступу до нових ринків.

"Чому ця угода така важлива насамперед для України? В Україні немає браку ринків, але немає інструментів доступу до них. Як бути конкурентоспроможною, як використовувати потенціал українських товарів для того, щоб розвивати місцеву економіку, як використовувати внутрішній ринок з 46 мільйонами людей так, щоб сюди прийшли інвестори і дали імпульс економічному зростанню? І Угода про асоціацію - це набір правил, які допоможуть створити відповідні умови, при яких економіка і потенціал України будуть розвиватися на основі або міжнародних, або внутрішніх інвестицій, і працювати набагато краще, не надто зосереджуючись на старих проблемах", - підкреслив дипломат.

На думку керівника торгово-економічного відділу представництва ЄС в Україні Ніколаса Берджа, оздоровлення бізнес-середовища України після підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС дозволило б процвітати в т.ч. як дрібним, так і середнім підприємствам в Україні.

"Для мене дуже цікаво було після того, як я багато років працював в Європейському союзі, приїхати сюди і побачити, як мало в Україні дрібних і середніх підприємств. Якщо брати до уваги масштаби країни, то пропорція цих підприємств дуже мала. В ЄС малі і дрібні підприємства - це головні виробники доходів держбюджету, а також зростання економіки - до 75%. А в Україні так мало середніх і дрібних підприємств. Це означає, що люди не готові брати на себе ризик початку справи в такому бізнес-середовищі. Це дуже погана ознака. На майбутнє про це треба дбати", - переконаний Бердж. !zn

Читайте також:

Текст Угоди про асоціацію Україна-ЄС може бути направлений до Ради Євросоюзу вже навесні

Янукович визначився з першочерговими заходами щодо євроінтеграції

Опозиція готова розблоковувати парламент заради Угоди про асоціацію

Янукович затягнув виконання ще одного зобов'язання перед Євросоюзом