Акціонери «Північного потоку» міркують над збільшенням потужності газопроводу

11 травня 13:34

Nord Stream доручено вивчити можливість будівництва додаткових ниток газопроводу з Росії до Європи.

 

Оператор газопроводу «Північний потік» компанія Nord Stream AG вивчить можливість збільшення газотранспортних потужностей для постачання природного газу з Росії до Європейського Союзу.

Як повідомили у прес-службі Nord Stream AG, відповідне доручення дали акціонери компанії.

Протягом наступних 8 місяців Nord Stream проведе оцінку можливості створення однієї або двох додаткових ниток, включаючи такі ключові аспекти, як технічні рішення, варіанти маршруту, питання охорони навколишнього середовища і фінансування.

Результати дослідження будуть використані акціонерами для оцінки можливостей і варіантів нарощування імпорту російського природного газу в ЄС протягом наступних десятиліть, підвищення надійності постачань газу за існуючими контрактами, а також для прийняття подальших рішень.

Перша з двох паралельних ниток газопроводу "Північний потік" була введена в експлуатацію в листопаді 2011 року. Кожна нитка довжиною понад 1220 км має продуктивність 27,5 млрд куб. м на рік. Трубовкладання другої нитки вже завершено, ведуться пусконалагоджувальні роботи. Після введення в експлуатацію другої нитки у кінці 2012 року по газопроводу "Північний потік" можна буде транспортувати до Європи до 55 млрд кубометрів газу на рік.

"Газпрому" належить 51% у консорціумі Nord Stream AG; німецькі компанії BASF SE / Wintershall Holding GmbH і E.ON Ruhrgas AG володіють по 15,5%. Голландській компанії N.V. Nederlandse Gasunie і французькій компанії GDF SUEZ належить по 9%.

Читайте також:

Україна надала доступ до своєї ГТС приватному бізнесу

Україна допоможе Росії з транзитом газу на час ремонту «Північного потоку»

Єврокомісія заборонила "Газпрому" використовувати "Північний потік" на повну потужність