Ахметов встиг вивести з Кіпру $ 30 млн дол., - Financial Times

03 квiтня 14:18

За інформацією видання, контрольовані Ахметовим компанії змогли вчасно врятувати свої гроші завдяки зв'язкам із компаніями, до яких має стосунок президент Кіпру.

 

Компанія Ріната Ахметова System Capital Management (СКМ) вивела з рахунків у другому за величиною кіпрському банку Laiki $ 30 млн дол. за два тижні до введення нового податку. Про це повідомляє газета Financial Times.

Зокрема, пише видання, президент Кіпру Нікос Анастасіадіс закликав суддів, у рамках розслідування банківської катастрофи в країні перевірити операції, здійснені юридичною фірмою його сім'ї як "пріоритетні" у спробах послабити гнів з боку громадськості щодо переведення кіпріотами, росіянами і українцями коштів з кіпрських банків в останній момент перед введенням нового податку, завдяки чому вони уникнули таким чином "стрижки" своїх незастрахованих депозитів.

Зокрема, сім'я президента потрапила під пильну увагу після того, як кіпрська газета комуністичної партії Haravghi опублікувала список з більш ніж 100 компаній і власників трьох особистих рахунків, які вивели більше € 500 млн з банку Laiki (Cyprus Popular Bank) за два тижні до того, як 15 березня Кіпр погодив новий податок на депозити в рамках програми порятунку з боку ЄС і МВФ.

У цьому списку виявилися також компанії, контрольовані найбагатшим українцем Рінатом Ахметовим, які є клієнтами юридичної фірми сім'ї Анастасіадіса. Як повідомляє Financial Times, у перші два тижні березня компанії змогли вивести з банку Laiki $ 30 млн дол.

Як пояснив представник холдингової компанії System Capital Management (СКМ, керує бізнес-імперією Ахметова), про майбутній фінансовий колапс ще до втручання ЄС широко писали міжнародні ЗМІ. "Саме тому SCM вдалося вжити необхідних заходів, щоб зменшити нашу вразливість до банківської кризи на Кіпрі за кілька тижнів і днів до початку реструктуризації боргу на Кіпрі", - повідомили виданню у компанії Ахметова.

Ще однією помітною особистістю, яка вчасно вивела з Кіпру свої гроші став Андрій Акімов, президент "Газпромбанку", якого як пише Financial Times, називали імовірним покупцем Laiki після того як Анастасіадіс виграв президентські вибори 24 лютого. Так, Акімов 6 березня вивів із Laiki $ 2 млн дол., після чого закрив свій рахунок. !zn