Агентство S&P попередило про загрозу дефолту Кіпру

20 лютого 17:45

Владі Кіпру доведеться провести реструктуризацію своїх боргових зобов'язань, тобто фактично оголосити дефолт.

 

Кіпр стоїть перед обличчям "реальної і зростаючої загрози дефолту" по суверенному боргу, якщо не отримає допомоги від своїх партнерів по ЄС і Міжнародного валютного фонду. Таке попередження міститься в доповіді глави департаменту Європи, Близького Сходу і Африки міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's Моріца Кремера.

На його думку, якщо міжнародні кредитори - Єврокомісія, Європейський центральний банк і МВФ - не допоможуть острівній державі, то її владі не залишиться нічого іншого, як провести реструктуризацію своїх боргових зобов'язань.

"Ми також знизимо рейтинги, якщо, на нашу думку, кіпрська влада буде не в змозі виконувати умови, що супроводжують офіційну програму сприяння", - повідомив Кремер.

Кредитний рейтинг за борговими зобов'язаннями Кіпру, встановлений агентством Standard & Poor's, знаходиться в даний час на рівні ССС+, тобто значно нижче інвестиційного, іншими словами, кіпрські бонди вважаються "сміттєвими". Прогноз стосовно них негативний.

Попередження з боку Standard & Poor's, що прозвучало в момент, коли Кіпр готується до проведення в неділю другого туру президентських виборів. Перемогу на них опитування пророкують кандидату правих сил, лідерові основної опозиційної партії Нікосу Анастасиадису, який побудував свою передвиборну кампанію на обіцянці терміново домовитися з "трійкою" про виділення давно очікуваної на острові допомоги. Умови її надання були узгоджені ще в листопаді минулого року колишнім урядом, проте Єврогрупа вирішила не поспішати з наданням сприяння в очікуванні результатів виборів і формування нового уряду.

Між тим в ЄС почалися дискусії з подачі Німеччини про доцільність надання допомоги Кіпру на тій підставі, що ця острівна держава не є системно значущою для зони євро, оскільки її ВВП становить менше 0,2% від сумарного розміру економік країн цієї групи, а тому не представляє для них загрози. Проте керівництво Єврогрупи і глава ЄЦБ Маріо Драгі відкидають ці доводи і заявляють, що Кіпр отримає допомогу. !zn

Читайте також:

За темпами падіння фондового ринку Україна поступилася лише Кіпру

Україна й Кіпр ліквідували податковий рай для українських олігархів

S&P ще більше знизило і без того "сміттєвий" рейтинг Кіпру