"Аеросвіт" заборгував своїм співробітникам 84 млн грн

29 березня 18:34

Фактично "Аеросвіт" не розрахувався з людьми за чотири місяці роботи, хоча гроші на рахунок продовжували надходити.

 

Борги з виплати заробітної плати працівникам авіакомпанії "Аеросвіт", за останніми даними, становлять понад 84 млн грн. Про це повідомив заступник голови Державної інспекції з питань праці Василь Іванчак.

"Це підприємство ("Аеросвіт") у всіх на слуху. Лише цього року ми провели на ньому три перевірки. Якщо порахувати за січень-лютий-березень, то наш інспектор практично постійно перебував у цій компанії. На 15 березня фактична заборгованість з заробітньої плати там склала 84,4 млн грн", - сказав Іванчак.

При цьому він зазначив, що сума боргів у 52 млн грн, яка останнім часом нерідко фігурує в ЗМІ, відповідала дійсності ще станом на початок нинішнього року. Між тим, додав Іванчак, на рахунки "Аеросвіту" з грудня минулого року по лютий 2013 надійшло 980 млн грн: "А використано на заробітну плату лише 48 млн. Фактично підприємство не розрахувалося з людьми за чотири місяці їх роботи. Адміністрація подала заявку в Державний центр зайнятості більш ніж на 2 тисячі працівників і на початок березня вже звільнила 709 працівників".

Ситуацію в "Аеросвіті" Іванчак характеризує як дуже складну, але не безнадійну. "Зараз там вкотре змінилося керівництво, але ми сподіваємося, що буде розроблено графік повернення боргів, і ми вже з понеділка почнемо його контролювати", - сказав заступник голови Держпраці, відзначивши, що всі необхідні матеріали державні інспектори вже передали в Генеральну прокуратуру.

"Ми все ж таки сподіваємося, що компанія розрахується з людьми, оскільки заборгованість занадто велика. Ця сума дуже сильно вдарила по загальній заборгованості із зарплат у країні. Якщо донедавна борги по зарплаті не перевищували одного мільярда гривень, то зараз вже - 1,1 млрд грн. І кошти "Аеросвіту" зіграли тут чималу роль", - пояснив Іванчак. !zn

Читайте також:

Три авіакомпанії поділили рейси "Аеросвіту"

Апеляційний суд зупинив процедуру банкрутства "Аеросвіту"

"Аеросвіт" скасовує рейси по Україні

З "Аеросвіту" стягнули 8,4 мільйона гривень боргів