"Газпром" наперед лякає Європу порожніми українськими газосховищами

31 травня 14:22

"Газпром" турбує низька закачуваність газу в ПСГ Україна - "мабуть, це призведе до того, що Україна несанкціоновано відбиратиме з експортної труби російський газ, призначений для європейських споживачів взимку 2013 року".

 

Між "Газпромом" і "Нафтогазом України" немає ніяких навіть попередніх домовленостей щодо зміни контрактів, заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

"У першу чергу, ми завжди відкриті для діалогу з нашими українськими колегами. Діалог ніколи не переривався", - сказав Міллер.

За його словами, головна проблема співпраці в газовій сфері - недостатній темп закачування газу в українські сховища, що ставить під загрозу стабільне забезпечення газом Європи наступної зими.

Читайте: Україна відмовилася від резерву газу для потреб Європи

"Але що є абсолютно безперечним і що не можна піддавати будь-яким сумнівам - Україна повинна в повному обсязі виконувати свої зобов'язання по транзиту російського газу в Європу на підставі діючих контрактів; в повному обсязі виконувати контракт на закупівлю російського газу, оскільки в даний час немає ніяких навіть попередніх домовленостей про будь-які зміни в ці контракти ", - підкреслив керівник" Газпрому ".

"Сьогодні нас дуже турбує недостатній темп закачування" Нафтогазом Україна "газу в підземні сховища для проходження Україною зими 2013 року і виконання зобов'язань транспортувати в повному обсязі російський газ через територію України відповідно до заявок європейських споживачів взимку", - пояснив він.

Міллер підкреслив, що технологічна особливість української ГТС, якій потрібен великий обсяг газових запасів для переміщення транзитних обсягів взимку, - це проблема НАК "Нафтогаз Україна", за послуги якої "Газпром" платить гроші в суворій відповідності з транзитним контрактом.

"Ми бачимо в даний час, що українська сторона не володіє необхідними обіговими коштами для купівлі необхідних обсягів газу для закачування. І це зараз є головною проблемою. Тому, в першу чергу, на порядку денному переговорів щодо газової співпраці стоїть питання про те, де Україна візьме необхідні кошти для цього, а не перегляд умов контрактів ", - зазначив він.

Міллер висловив стурбованість, що якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу в ПСГ, "очевидно, це призведе до того, що Україна буде відбирати несанкціоновано з експортної транзитної труби російський газ, призначений для європейських споживачів взимку 2013 року у великих обсягах, що може найсерйознішим чином позначитися на поставках російського газу в Європу". !zn

Читайте також:

Янукович знайшов «точку дотику» газових інтересів Росії та України


Путін і Медведєв запевнили Україну в тому, їх партнерська позиція залишається незмінною


Азаров побачив, як Україна «крок за кроком» наближається до вирішення газових суперечок з РФ

Предметні переговори щодо газу з Росією продовжаться тільки після оцінки ГТС