ЗМІ назвали лауреатів Шевченківської премії-2016

12 лютого 18:34

У кінономінації переміг засуджений у РФ український режисер Олег Сенцов.

 

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка в 2016 році стали режисер Олег Сенцов, дисидент і публіцист Левко Лук'яненко, балетмейстер Раду Поклітару, співачка Анжеліна Швачка і художник Михайло Гуйда, інформує "Українська правда".

В результаті Олег Сенцов здобув перемогу в кінономінації з фільмами "Гамер" і "Носоріг", пише журнал "1576". Дану інформацію "Українській правді" також підтвердило анонімне джерело в Шевченківському комітеті.

У свою чергу Левко Лук'яненко став лауреатом премії в номінації "Публіцистика і журналістика" за зібрання творів у 13 томах "Шлях до відродження".

Лауреатом премії в музичній номінації став Раду Поклітару за балет-триптих "Перехрестя" (2012) і балети "Лебедине озеро" (2013), "Жінки в ре мінорі" (2014) та "Довгий різдвяний обід" (2014).

При цьому Анжеліна Швачка стала лауреатом в номінації "Концертно-виконавське мистецтво" за "виконання провідних партій в оперних виставах і популяризацію української музичної спадщини".

Михайло Гуйда здобув перемогу в номінації "Образотворче мистецтво" з циклом живописних творів "В єдиному просторі".

9 березня 2015 року, у день 201-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря, президент Петро Порошенко вручив Національну премію імені Тараса Шевченка за 2015 рік. Відповідний указ №124/2015 він підписав 5 березня, повідомляє прес-служба глави держави сьогодні, 9 березня.

Тоді лауретами премії стали поет Юрій Буряк, художник Микола Компанець, письменник Костянтин Москалець, актор Петро Панчук.