ЮНЕСКО тепер знатиме всю правду про нищення Києва

24 жовтня 13:05

Відбулася неофіційна зустріч експерта міжнародної організації із захисту пам’яток культури ІКОМОС Тодора Крестєва з представниками громадських організацій Києва. Зустріч дасть значно більше результатів для міста, ніж десятки зустрічей з офіційними чиновниками.

 

Так вважає голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

Місія Т.Крестєва в Україні полягає в оцінці стану Андріївської і Кирилівської церков. Проте він виявляє непідробний інтерес до стану охорони інших пам’яток історії.

«Як правило, зустрічі представників світових пам’ятко-охоронних організацій відбуваються на офіційному рівні, тобто з чиновниками, або з громадськістю під контролем чиновників. Саме тому правдива інформація про найгостріші больові точки до ЮНЕСКО не доходить», - наголосив О. Бригинець.

Учасники зустрічі дали коментарі щодо змін у містобудівному і пам’ятко-охоронному законодавстві, прийнятих за останній рік. А саме, що в Законі про містобудівну діяльність ліквідовані всі експертизи (включно з археологічною), громадські обговорення проектів, значно спрощена система отримання дозволів, ігнорується особливо цінний статус земель в буферних зонах заповідників; що останнє рішення Київради про заборону будівництва в історичній частині міста - не виконується, будівельні роботи тривають, а Київрада продовжує виділяти землю в охоронній зоні без узгодження з Верховною Радою.

Крім того, повідомили, що у новий Генплан до 2025 року будуть внесені усі скандальні землевідводи в буферних зонах Софії Київської та Києво-Печерської Лаври, а також залишена можливість будівництва будівель будь-якої висотності при наявності історико-містобудівного обґрунтування. Також поінформували про плани забудови Андріївського узвозу.

«У зустрічі, яка носила неофіційний характер, взяли участь не активісти з пап’є-маше, а реальні борці за збереження історичного Києва», - підсумував О. Бригинець

Учасниками зустрічі були активісти Штабу оборони Києва - народний депутат України К. Куліков, депутат Київради, голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму О.Бригинець, координатор ГІ «Кияни проти руйнації Києва» – І.Нікіфорова, голова ГО «Порядок і Достаток» О.Місюра, також були запрошені колишній (1995-2010 рр.) генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника С.Кролевець і лідер ініціативи «Захисти старий Київ» І.Луценко.