Вбивця Леннона всьоме подав прохання про дострокове звільнення

22 серпня 07:54

Попередні шість прохань були відхилені комісією з умовно-дострокового звільнення. Щоразу про відмову Чепмену просила в письмовому вигляді вдова Леннона.

 

Засуджений до довічного ув'язнення за вбивство Джона Леннона уродженець Техасу Марк Девід Чепмен подав чергове прохання про умовно-дострокове звільнення. Це вже сьоме за рахунком звернення 57-річного Чепмена, у попередніх шести йому було відмовлено.

Восьмого грудня 1980 року вбивця п'ять разів вистрілив у спину культовому музиканту, коли той разом з дружиною Йоко Оно повертався зі студії звукозапису Hit Factory. Через 25 хвилин лікарі констатували смерть Леннона від втрати крові.

Чепмен не намагався втекти з місця злочину, поліція застала його там же за читанням "Над прірвою у житі" Джерома Селінджера. До спланованого вбивства він кілька разів намагався покінчити з собою і лікувався від депресії. Окрім того, Чепмен зізнався, що планував замахи на Елізабет Тейлор і Жаклін Кеннеді Онассіс.

Суд визнав вбивцю осудним і засудив його до довічного ув'язнення з правом подачі прохання про умовно-дострокове звільнення через 20 років.

У своєму попередньому проханні, надісланому два роки тому, засуджений говорив, що в ув'язненні його християнські переконання ще більше зміцніли і що він ще сподівається вийти на свободу, знайти роботу і знайти сімейне щастя - понад 30 років його відвідувала у в'язниці дружина.

За твердженням ЗМІ, за ним не значиться порушень як мінімум за останні 15 років. У в'язниці він працював кухонним робітником і бібліотекарем.

Вдова Леннона Йоко Оно раніше просила залишити вбивцю в ув'язненні, оскільки ні вона, ні їх з Джоном син Шон не будуть відчувати себе в безпеці, якщо Чепмен вийде на свободу. Відповідь на прохання, як очікується, буде дано до кінця поточного тижня.

9 жовтня цього року Джону Леннону виповнилося б 72 роки. Леннон не був похований - його прах після кремації зберігає Оно. Однак "Суничні галявини" у Централ-парку навпроти будинку, де жив Леннон, вважаються меморіалом музиканта. Йоко передала мільйон доларів на облаштування цього меморіалу, відкритого для всіх до 45-річчя з дня народження музиканта. Назву йому дала відома пісня Strawberry Fields Forever, створена в 1966 році на піку "бітломанії", і пронизана ностальгією за ліверпульським дитинством.

За традицією в день народження і день загибелі Леннона на "Суничні галявини" несуть квіти і запалюють свічки. Нью-Йорк визнав британського музиканта одним з найвидатніших синів міста. З 2006 року його пісня Imagine звучить в останні хвилини року, що минає, на площі Таймс-Сквер у Нью-Йорку перед сотнями тисяч людей - як гімн свободі, рівності, любові і мрії. Це єдине слово, висічене на пам'ятній мозаїці меморіалу Леннона. !zn

Читайте також:

Джон і Йоко - МАТЕРІАЛ ДЛЯ НОВОГО ФІЛЬМУ?

ДЕВ'ЯТЬ ДІТЕЙ КАЗКОВОЇ ЧЕТВІРКИ «БІТЛЗ»

Діти учасників The Beatles створять власну групу

Альтернативна історія The Beatles втілиться у фільмі