В Україні не функціонує більше половини з 20 замків

18 травня 14:33

Брак державного фінансування призвів до того, що в Україні не функціонує більше половини замків. Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня Україна» повідомив директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.

 

«В Україні під дахом усього 20 замків. Більше половини їх не функціонує. Дивуватися - нічого, адже за останні три роки на реставрацію замків держава не виділила жодної копійки! Біля головного входу до палацу Потоцьких довелося повісити стрічку, бо на голову може впасти штукатурка», - повідомив він.

«Наближається час проведення чемпіонату Європи з футболу. Люди приїдуть здалеку, подивляться матч, а потім захочуть відвідати місто. І що побачать? Обшарпані музеї, зачинені палаци та замки?» - запитує Б.Возницький.

«На Львівщині є три замки. Вони працюють лише по сім годин на день. Отож багато туристів не встигають потрапити всередину всіх палаців. І тоді нарікають, що, мовляв, приїхали з Москви, Мінська, Варшави з метою відвідати омріяне місце, але не можуть цього зробити. Черги до замків - великі. Часто сюди приїздять до сорока автобусів. Розчарування людей можна зрозуміти, бо замків у країнах колишнього Радянського Союзу небагато», - розповів директор Львівської галереї мистецтв.

Б.Возницький вважає, що продаж замків не завжди може вирішити проблему. «Найпростіше було б їх продати. А що далі? Продали палац у Підгірцях (який за Стриєм), у Старому Роздолі. Тепер ось уже 20 років там ніхто нічого не робить. Натомість усі цінності, які були в замках, зникли... Ще трохи - і стіни впадуть! Згідно із законом про охорону пам’яток, власники не мають права нічого в них змінювати. Вікна, двері, фасади - все треба відновлювати у їх автентичному вигляді. А далі влаштовуйте, що хочете: готель, туристичну базу, музей. Можете навіть оселитися там», - сказав він.

Детальніше читайте в інтерв’ю Василя Худицького з Борисом Возницьким у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».