В Україні дозволили прокат російського фільму "Матч"

20 квiтня 17:55

Більшість з 19 членів Експертної комісії рекомендували фільм «Матч» до прокату в Україні, зазначивши, що зазвичай заборони «слугують авторам неталановитих фільмів лише зайвою рекламою».

 

Державне агентство України з питань кіно в п’ятницю, 20 квітня, прийняло рішення дозволити в Україні прокат російського фільму «Матч». Таким чином, побоювання продюсерів картини щодо можливого зриву показів в Україні виявилися марними.

«Станом на 20 квітня 2012 року Експертна комісія з питань розповсюдження та демонстрування фільмів закінчила перегляд фільму «Матч» повним складом комісії. Думки експертів щодо доцільності державної реєстрації фільму «Матч» та видачі йому прокатного посвідчення розділилися таким чином: «за» - 11 голосів, «проти» – 8. На підставі висновків експертів прийнято рішення про видачу прокатного посвідчення фільму «Матч», - йдеться в повідомленні Держкіно.

Російські продюсери "Матчу" звинуватили українських чиновників у цензурі

При цьому картині встановлено обмеження за віком глядацької аудиторії «18» та показ фільму на вечірніх сеансах з 18 години.

«Що ж стосується художньої та історичної цінності фільму – визначати її для себе кожен глядач має особисто. Вважаю, що заборона «Матчу» лише додасть йому популярності у «соцмережах» та на ринку «чорного» відеопрокату», - прокоментувала рішення голова Держкіно Катерина Копилова.

Разом з тим, члени комісії висловили занепокоєння щодо можливого викривлення у фільмі історичних подій, присутності у картині пропаганди та жанрової стилізації: «В картині є епізоди, де україномовні персонажі виглядають негідно і карикатурно, і це може викликати почуття образи та супротиву у нашого глядача». Проте більшістю голосів експерти рекомендували видати державне посвідчення, пояснюючи своє рішення тим, що «…заборони слугують авторам неталановитих фільмів лише зайвою рекламою».

Як висновок, експерти зауважили: «Ми існуємо не в ті часи, коли щось можна фактично заборонити до показу. Всі, хто захоче подивитися фільм «Матч», подивляться його, принаймні, в Інтернеті».

Нагадаємо, раніше продюсери ще одного російського фільму «Август. Восьмого» заявляли про політичні цькування. Нагадаємо, що фільм розповідає про південноосетинський конфлікт. !zn

Читайте також:

На фестивалі документального кіно знято з показу фільм про дитячу працю в нелегальних шахтах Донбасу

«Август. Восьмого», технологія скандалу

Кінокритики визначили кращих в українському кінематографі часів незалежності