Українцям представлять нове британське кіно і старого Хічкока

14 листопада 14:40

У рамках 12-го фестивалю «Нове британське кіно» в одинадцяти містах України будуть показані фестивальні хіти, відзначені на престижних кінофорумах.

 

15 листопада в одинадцяти містах України стартує фестиваль «Нове британське кіно». У його рамках буде показано сім повнометражних фільмів, а також добірку короткометражок «Британія. Коротко». У програмі кінопоказів переважають фестивальні хіти, відзначені на престижних кінофорумах. У той же час окремі стрічки припадуть до смаку широкому глядачеві.

Відкриє кінопокази драма «Зломлені», в якій зіграли Тім Рот і Кілліан Мерфі. Фільм став дебютом як для режисера Руфуса Норріса, так і для виконавиці головної ролі - одинадцятирічної Елуіз Лоуренс. Кінострічка показує маленький світ рядової британської сім'ї очима дівчинки-підлітка. Тендітні радості головної героїні ламаються, стикаючись з жорстокою реальністю.

Умовним фаворитом цього кінофесту можна вважати ще одну соціальну драму - «Тиранозавр». Стрічка примітна прекрасною акторською грою, яку відзначили на багатьох кінофорумах по всьому світу. У центрі сюжету - стосунки престарілого кокні Джозефа і набожної Ханни. Він - безбашений п'яниця, гроза всього району. Вона - лагідна віруюча, якій доводиться терпіти знущання свого чоловіка. У кожного з них є свій «скелет у шафі», проте ще невідомо, чий з них страшніший.

В рамках цього міні-кінофесту будуть показані екранізації «Грозового перевалу» Емілі Бронте, а також сучасного бестселера Дебори Моггак «Ці дурні речі».

Екранізація роману Моггак - «Готель «Меріголд»: кращий з екзотичних» - вже встигла зібрати в прокаті по всьому світу суму, що в 13 разів перевищує свій бюджет. Подібний успіх стрічці забезпечила поява в ній цілого розсипу знаменитих акторів на чолі з оскароносною Джуді Денч. Ця лірична комедія розповідає про компанію престарілих англійців, які виїжджають до Індії. Ця подорож змінює кожного з них, змушуючи переглянути своє минуле і переконатися в тому, що навіть у похилому віці можна почати життя заново. Цю стрічку можна буде побачити тільки в Києві.

Історичні стрічки (ще один визнаний тренд британського кінематографа) на цьому міні-кінофесті представить драма «Таємничий Альберт Ноббс». Стрічка номінувалася на три «Оскари», однак так і залишилася без статуетки.

Повна загадок та інтриг стрічка розповідає про соромливого офіціанта Альберта Ноббса. Колоритні жителі готелю, в якому він служить, не дають йому ані хвилини спокою з раннього ранку і до пізнього вечора. Інтрига стрічки закручена на таємниці головного героя, який заради того, щоб знайти собі місце під сонцем, наважився радикально змінити свою особистість.

Єдиний документальний фільм у програмі - «Самозванець» - продовжує тему людей-хамелеонів. Це стрічка розповідає про розслідування справи Фредеріка Бурда, що міняв свою особистість близько сорока разів. Коли детективи намагаються викрити цю людину, вони стикаються з новими, куди більш вражаючими подробицями його біографії.

Спеціально для любителів короткометражного кіно підготовлена програма «Британія. Коротко». Це добірка з восьми фільмів, номінованих на премію BAFTA.

Спеціальною подією фесту стане показ відреставрованого фільму Альфреда Хічкока «Квартирант. Історія лондонського туману» (1926). Саме у цій стрічці оформився авторський стиль легендарного режисера. Фільм представить кінокритик Йен Сміт, який покаже глядачам маловідомі факти творчості Хічкока. Показ відбудеться також тільки в Києві.

12-й фестиваль «Нове британське кіно» організовує компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Британської ради в Україні. Кінопокази пройдуть Києві, Одесі, Львові, Донецьку, Харкові, Запоріжжі, Севастополі, Полтаві, Рівному, Дніпропетровську та Вінниці. !zn

Читайте також:

Більшість підлітків люблять дивитися про Гаррі Поттера, але чверть обрали «Пилу»

Куратор «Україна, гудбай» хоче екранізувати роман Марії Матіос

Новий український трилер покаже «залізобетонні» умови околиць Києва