Український театр вперше запросили до Theatre Vidy-Lausanne, де раніше працювали Брук і Някрешюс

01 липня 11:22

Київський театр «Дах» запрошено на роботу до престижного центру Theatre Vidy-Lausanne (Лозанна) - мабуть, одного з головних театральних лабораторних «осередків» Європи. Це місце, в якому «відцентрові сили» у різний час вивільняли творчу енергію Пітера Брука, Роберта Вілсона, Люка Бонді, Піни Бауш, Еймунтаса Некрошюса - всіх тих, хто на рубежі століть і складає енциклопедію театрального життя Землі.

 

Керівник Theatre Vidy-Lausanne Рене Гонзалес урочисто вручив «запрошення» українській команді, яку очолює режисер Владислав Троїцький - з намірами представити у наступному році спільний проект «Вій» (за мотивами Гоголя).

У борт київського «Даха» давно вдаряють хвилі міжнародного інтересу. У деякій мірі саме «Дах» і стає послом нашої театральної волі на західних рубежах. «Дах» - це територія авторського пошукового театру.

Як розповів в інтерв'ю ZN.UA Владислав Троїцький, у Франції, наприклад, до театру в основному ходить досвідчена публіка. «Їх неможливо обдурити! У своєму житті вони бачили «багато театру». І те, що нам вдалося їх захопити, дає лише віру у власні сили. Незважаючи на те, що грали без перекладу, сприймали спектаклі адекватно - слухали, розуміли», - зазначив В.Троїцький.

За його словами, європейці саме через театр і шукають нові відчуття. «Адже «ідеологічно» криза існує не тільки в Україні, а й в усьому світі. У них точно така сама розгубленість перед майбутнім, як і у нас. У якомусь сенсі «вони», які звикли жити у благополучній Європі, навіть більш беззахисні ніж ми ... При цьому європейці розуміють: світ настільки крихкий, що одне лише клацання - і струнка система може впасти! Як у їх особистому житті все завалиться, так і в суспільному. І театр - чи не єдина можливість говорити про серйозні речі. На півтори-три години глядач стикається із серйозними питаннями ... А те, що зі сцени ці питання задають молоді люди, ще більш дивно. Оскільки поширений тренд у Франції - «Молоді на все наплювати! Молодь в театр не ходить!» Це - поширена думка. Адже на Заході створюється величезна кількість програм, щоб «втягнути» молодь в культурне поле», - розповів режисер.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Олега Вергеліса з Владиславом Троїцьким.