У Великобританії виявили найперший у світі кольоровий фільм (ВІДЕО)

14 вересня 09:00

Вчені в архівах Національного музею ЗМІ та технологій у Брадфорді знайшли найстарішу кольорову плівку. Раніше найстаріша кольорова плівка датувалася 1909 роком, проте виявилося, що процес зйомки кольорового кіно був придуманий і запатентований на десять років раніше.

 

Дивовижне відкриття, що стало справжнім проривом в історії кіно, вдалося зробити британським вченим з Національного музею ЗМІ та технологій в Брадфорд. В архівах музею вони відшукали найперші у світі кольорові відеозаписи.

Раніше найстаріша кольорова плівка, при створенні якої застосовувався так званий процес Kinemacolour, датувалася 1909 роком, проте виявилося, що процес зйомки кольорового кіно був придуманий і запатентований на десять років раніше - у 1899 році - фотографом Едвардом Реймондом Тернером. Саме його короткі «замальовки» з життя Англії початку XX століття, відзняті у 1902 році, порошилися на полицях музею і тільки зараз були виявлені істориками.

Новизна технології Тернера полягала в тому, що кожен колір знімався через спеціальний світлофільтр (червоного, зеленого і синього кольору) - відповідно, кожна сцена знімалася на три плівки, які при суміщенні давали кольорове зображення.

На жаль, проекційна система так і не була доведена до розуму, Тернер помер в 1902 році, навіть не встигнувши побачити відзнятий матеріал. Однак сучасні комп'ютерні технології допомогли відновити зняті британцем кадри і привести їх у рух, довівши, що метод Тернера працює.

Втім, як відзначає Майкл Харві, один з кураторів музею, який і займався відновленням плівки, процес «відродження» кольорової картинки був досить непростим: сам фільм був чорно-білим, тому доводилося довго сидіти над кожним кадром, щоб з'ясувати, через який саме фільтр він був розсіяний, і відтворити кольори. Лише провівши цю роботу і сфотографувавши кожний кадр за допомогою оптичного принтера, він перетворив фільм на 35-міліметровий формат.

Сьогодні найперший кольоровий фільм, на якому діти винахідника грають з соняшниками, у всій його пишності можна подивитися в бібліотеці музею в Брадфорді. !zn

Читайте також:

Fujifilm останньою з японських компаній припиняє випуск кіноплівки

«Золотого лева» Венеціанського кінофестивалю отримав Кім Кі Дук

Держава виділить безпрецедентну для українського кіно суму на дитячий фільм